Debat

Finanslov: Gratis job her og nu i fjernvarmen

DEBAT: Penge til kommunerne er ikke nok. Hvis regeringen vil kickstarte den grønne omstilling, må de ændre reglerne for energiprojekter, skriver Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.
Jon David Finsen

Stud.public. Tilknyttet portalerne Altinget | Velfærdsteknologi, Altinget | Teknik, Altinget | Miljø og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Mortensen
Direktør Dansk Fjernvarme

Én milliard kroner til at skabe job her og nu.

Det er, hvad finansminister Bjarne Corydon har kunnet finde plads til i finanslovsforslaget, som netop er blevet lagt frem. Penge som kommunerne i hele landet skal kunne få i støtte til at gå i gang med projekter, som de ikke har haft råd til, men rigtig gerne vil - og som samfundet måske endda efterspørger.

Bjarne Corydon kan gøre mere. Han kan uden at trække penge op af statskassen give væksten endnu et spark i den rigtige retning. Han kan ændre på forudsætningerne for beregningerne af samfundsøkonomien.

Fjernvarme er den multifunktionelle opvarmningsløsning, der med ét slag kan gøre alle tilsluttede huse grønne

Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

Tudsegamle regler
Disse tudsegamle forudsætninger bremser nemlig energiprojekter med sol, biomasse, overskudsvarme og konverteringer af fossile naturgasfyr til grøn fjernvarme.

For at lave et projekt i fjernvarme-regi skal der idag udarbejdes samfundsøkonomiske beregninger for at klarlægge, om projektet er en god ide for samfundet. Det er en rigtig god idé at gøre. Men det kræver jo, at forudsætningerne for at lave regnestykket passer med virkeligheden anno 2013 - og ikke 1979.

Dengang var det store spøgelse oliekrisen. Så man ville for enhver pris sikre dansk selvforsyning. Det kunne man med naturgas - endda med vægt på forsyningssikkerhed.

Siden er dagsordenen blevet en anden. Naturgas er ikke længere fremtidens brændsel, fordi den ikke er grøn.

Fremtidens fjernvarme
Fjernvarme er i bund og grund et system til at distribuere energi. Den er baseret på varmt vand i rør og ikke er afhængig én bestemttype brændsel. Derfor er fjernvarme den multifunktionelle opvarmingsløsning, der med ét slag kan gøre alle tilsluttede huse grønne og kan skifte til en anden opvarmningskilde, hvis det viser sig smartere engang i fremtiden.

Graden af grøn er udelukkende afgjort af regler og lovgivning - ikke af fjernvarmen i sig selv. Bjarne Corydon har væsentlig indflydelse på dette, for det er i hans magt at ændre lovgivningen og forudsætningerne for omstillingen. Handling bør følge ord fra regeringens side, så fjernvarmen ikke bremses af lovtekniske hindringer og afgiftsstigninger, som blot sikrer, at de fossile brændsler forbliver i det danske energisystem.

Hvis regeringen tilrettelægger de økonomiske fordusætninger til 2013, vil fjernvarmen sparke gang i væksten. I år investerer Dansk Fjernvarme for 5 mia. kroner i grønne projekter. Det skaber 6.000 arbejdspladser. Helt gratis for staten og for penge, som ikke er omfattet af finansloven. Dansk Fjernvarme betaler nemlig selv for den grønne udvikling - til gavn for forbrugerne, for miljøet og for samfundet, fordi det skaber vækst og job.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00