Finanslov vækker glæde i ngo'er

FL20: Det er en sejr, at der på finansloven er afsat 150 millioner kroner til klimabistand, som ikke tages fra ulandsmidlerne. Det er konklusionen fra tre ngo'er, Altinget har talt med. Håbet er, at det kan bruges som løftestang for næste års finanslov.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Der er flere ting at glæde sig over i den finanslovsaftale, som regeringen mandag aften præsenterede sammen med sine støttepartier og Alternativet.

Sådan lyder det fra flere udviklingsorganisationer.

Men særligt punktet om de 150 millioner kroner til klimabistand er en kilde til begejstringen.

"Jeg er fantastisk glad," siger Rasmus Stuhr Jakobsen, der er generalsekretær i Care Danmark.

Vi er ikke i mål. Men til næste år står vi på skuldrene af den her finanslov, som forhåbentlig kommer til at bidrage med en masse godt, som betyder, at man vil gøre det endnu bedre.

Rasmus Stuhr Jakobsen
Generalsekretær i Care Danmark

Må ikke udhule udviklingsbistand
Også Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp roser punktet om klimabistand:

"Det er meget positivt," lyder det blandt andet fra Mattias Söderberg, der er er klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Regeringen havde ellers i sit finanslovsudspil lagt op til at løfte den danske klimabistand med 600 millioner kroner ved at øremærke penge fra udviklingsbistanden til formålet. Det huede dog hverken støttepartierne eller ngo'erne, der blandt andet argumenterede for, at det svarede til at tørre regningen for klimaforandringerne af på verdens fattigste. I finanslovsaftalen er det lykkedes støttepartierne og Alternative at få 150 millioner kroner til klimabistand ud over den ramme på 0,7 procent af BNI, der er afsat til udviklingsbistand.

Og det er en vigtig sejr, lyder det fra elle tre organisationer. For selvom 600 er et højere tal end 150, er det ifølge Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, vigtigere, at klimabistanden bliver givet ud over udviklingsbistanden, end at selve tallet er højt. Ellers kan det nemlig betyde en udhuling af udviklingsbistanden.

"150 millioner kroner er peanuts i forhold til, hvad vi burde give til klimabistand, men det er vigtigt, at vi har fået åbnet døren igen i forhold til definitionen af klimabistand som nye og additionelle midler," siger han.

0:000:00