Finansministeren trækker stikket: Der er ikke opbakning til salg af Radius

STOP: Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der ikke er politisk opbakning til salg af Radius, efter SF og S søndag slog fast, at de ikke kan støtte salget. Finansministeren havde gerne set et salg.

Ørsteds salg af eldistributionsvirksomheden Radius møder politisk modstand.
Ørsteds salg af eldistributionsvirksomheden Radius møder politisk modstand.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Energiselskabet Ørsteds salg af underselskabet Radius har ramt en politisk betonklods.

Fakta
Ørsted sælger

Det tidligere Dong, nu Ørsted, har tre dele af virksomheden til salg: den danske eldistributionsforretning, privatkundeforretningen for el og gas samt udendørsbelysningsforretningen. 
  • Eldistributionsforretningen – i datterselskabet Radius – har cirka en million elnetkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland. Kunderne forsynes via et elnet på cirka 19.000 km.
  • I privatkundeforretningen sælges el til cirka 733.000 elkunder og gas til cirka 91.000 gaskunder samt gasfyrsservice til cirka 40.000 kunder.
  • Udendørsbelysningen driver og vedligeholder cirka 160.000 gadelamper i 15 sjællandske kommuner.  
  • De tre områder udgjorde i 2017 5,6 % (1,3 mia. kr.) af Ørsteds driftsindtjening (EBITDA) og 9,6 % (6,7 mia. kr.) af den investerede kapital.

Kilde: Ørsted

Det står klart, efter Finansministeriet søndag har meddelt Ørsted, at der ikke kan samles politisk opbakning til et salg af Radius, der forsyner cirka en million elkunder i København, Nordsjælland og dele af Midtsjælland med strøm.

Kritikken af salget af Radius har været ført an af Enhedslisten. Søndag stillede forligskredspartierne SF og Socialdemokratiet sig så op i køen af partier, der mener, Radius ikke skal sælges på de nuværende betingelser og i stedet forblive på Ørsteds hænder. Og dermed under stadig statsligt medejerskab og majoritet.

”SF og Socialdemokraterne fortjener ros for at lytte til de mange mennesker, som i den seneste tid har sagt klart nej til at privatisere vores elnet. Det viser, at det nytter noget at presse på. Derfor er det også en sejr for demokratiet,” lyder det fra Enhedslistens økonomi- og erhvervsordfører, Pelle Dragsted.

Man må konstatere, at to af partierne i forligskredsen har skiftet holdning.

Kristian Jensen (V)
Finansminister

Regeringen så gerne salg
Anderledes toner lyder fra finansminister Kristian Jensen, der har forsøgt at samle politikerne i forligskredsen.

”Man må konstatere, at to af partierne i forligskredsen har skiftet holdning. I et system som det danske skal der være politisk opbakning, og så kan man ikke gennemføre salget,” siger finansminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

Han havde gerne set, at Radius blev solgt.

”Ørsted er i gang med en grøn omstilling og har brug for kapital. Om det er Ørsted, der ejer Radius, eller andre, er lige meget, for forholdene for forbrugerne er reguleret,” siger Kristian Jensen til Ritzau.

Ørsted overrasket – DF glade
I en fondsbørsmeddelelse skriver Ørsted, at man er overrasket over, at ”der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturelle salgsproces”, og ”bestyrelsen vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt”.

0:000:00