Firma bag omstridt russisk gasledning søger ny rute uden om Danmark

TRUMFKORT: Nord Stream 2 har ansøgt om ny, alternativ rute, der går uden om dansk farvand. Det fratager Folketinget muligheden for at takke nej.

Selskabet bag den omdiskuterede russiske gasledning Nord Stream 2 har med sin nye ansøgning frataget Danmark et vigtigt trumfkort. 
Selskabet bag den omdiskuterede russiske gasledning Nord Stream 2 har med sin nye ansøgning frataget Danmark et vigtigt trumfkort. Foto: Dmitry Lovetsky/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selskabet bag den omdiskuterede gasledning Nord Stream 2 har ansøgt Energistyrelsen om at anlægge en rute, der går uden om dansk farvand.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse. 

Med den nye ansøgning har selskabet forsøgt at øge chancerne for, at projektet bliver til virkelighed. Den nye linjeføring betyder nemlig, at Danmark nu ikke længere har mulighed for at sige nej. 

Den nye ansøgning fungerer ikke som erstatning for den gamle, der går igennem dansk farvand, og som Danmark endnu ikke har besvaret. Den nye linje er længere og dyrere, fordi den går nord i stedet for syd om Bornholm. Fordelen ved den er, at den ikke er afhængig af Folketingets beslutning, fordi den i det nye bud ikke passerer dansk farvand.

Kun miljø kan hindre ledning
Nord Stream 2 sendte den oprindelige ansøgning i april. Problemet for det russiske selskab var dog, at Folketinget forinden havde vedtaget en lov, der klargjorde, ”at de udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser skal inddrages, inden der gives tilladelse til olie- og gasledninger i dansk søterritorium”. Danmark gav altså sig selv muligheden for at sige nej tak til den russiske gasledning.

Danmark kan nu kun komme med indvendinger mod projektet, hvis det drejer sig om miljømæssige spørgsmål.

Ifølge Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, skal den nye ansøgning ikke ses som et reelt ønske fra selskabet. Det er snarere et udenrigspolitisk signal fra Rusland om, at de har tænkt sig at realisere projektet lige meget hvad. Det siger han til DR.

”Ved at flytte ledningen kan russerne flytte sig ud af den mulighed, som vi har for at sige nej på grund af sikkerheds- og udenrigspolitiske hensyn," siger Nick Hækkerup til DR. 

Tyskland, Sverige og Finland har allerede takket ja til den oprindelige linje. Forklaringen fra officielt hold på, at Danmark indtil videre er gået enegang i spørgsmålet om Nordstream 2, er, at man er bange for at skuffe Ukraine, Baltikum-landene og Østeuropa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00