Flere partier efterlyser bedre viden om kulturlivet: R vil have analyseinstitut

VIDEN: Radikale går til finanslovsforhandlingerne med et ønske om at oprette Kulturens Analyseinstitut, fordi der er behov for mere systematisk viden om kulturlivet. Kulturminister er enig i målet, men betænkelig ved midlet.

Både Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman (t.v.), og kulturminister Joy Mogensen (S) (t.h.) mener, der er behov for mere systematisk viden om kulturlivet. Men de er begge skeptiske over for et forslag fra Radikale om et nyt analyseinstitut.
Både Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman (t.v.), og kulturminister Joy Mogensen (S) (t.h.) mener, der er behov for mere systematisk viden om kulturlivet. Men de er begge skeptiske over for et forslag fra Radikale om et nyt analyseinstitut.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Der er brug for mere og samlet viden om dansk kulturliv; vores kulturvaner, arbejdsforholdene for landets kunstnere, og hvad kulturen betyder i kroner og ører for samfundet.

Det står (endnu mere) klart oven på coronakrisen i foråret og det første kaotiske forløb omkring hjælpepakkerne, mener flere af Folketingets partier og både Dansk Teater og Organisationen Danske Museer (ODM).

"Krisen viste, at vi led af en desperat mangel på viden, overblik og data," siger Zenia Stampe (R).

Hun står som Radikale Venstres kulturordfører bag det seneste forslag om at oprette et Kulturens Analyseinstitut, som partiet netop har præsenteret forud for forhandlingerne om en finanslov for 2021.

Vi skal have bedre viden og datagrundlag om kulturlivet. Det er vigtig at vide, hvorfor danskerne deltager – og ikke deltager – i kulturen. Og hvad det er, de får ud af det.

Joy Mogensen (S)
Kulturminister

"Branchen har måske hele tiden vidst, at der er nogle skrøbelige strukturer, hvor kunstnere kan falde igennem ved det mindste pust. Men vi andre har først rigtigt fået øje på det nu, hvor det virkelig stormer," siger Zenia Stampe.

Hun har selv været skeptisk over for idéen om at oprette et analyseinstitut, fordi hun "ved, hvor svært det er at tilkæmpe sig kulturkroner".

"Så jeg har tænkt, det ville være et skidt signal, hvis de endte med at gå til folk, der analyserer kulturen i stedet for folk på scenen eller i værkstedet."

Men oven på et møde med store dele af kulturlivets brancher, forbund og organisationer ændrede den radikale kulturordfører holdning:

"Jeg fik et ret klart svar. De var for idéen, hvis det ikke blev en satellit, en løsrevet forskningsvirksomhed, der laver rapporter, som ikke bliver brugt. Instituttet skal kunne samle op på den viden, kulturlivet selv laver, eller kunne tilvejebringe den viden, der ifølge kulturlivet er behov for, så det kan føres videre til beslutningstagerne," siger Zenia Stampe.

Dokumentation

Radikale vil bruge ti millioner kroner på at oprette Kulturens Analyseinstitut.

"Det skal være en vidensbank og tænketank for kunst- og kulturlivet og kvalificere den offentlige debat om kunsten og kulturens betydning for samfundet og kvalificere de politiske beslutninger på området," lyder det i partiets finanslovsudspil.

Forbilledet af Idrættens Analyseinstitut.


0:000:00