Fogh: Muhammedkrisen ændrede mit syn på grøn energi

MAGASIN: Overraskende for mange sprang Anders Fogh Rasmussen (V) ud som grøn politiker i slutningen af sin regeringstid. Det var muhammedkrisen, som for alvor gjorde udslaget, siger han i dag.

Fem år efter, at Anders Fogh Rasmussen (V) tordnede, at ”ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø” havde fået det ringere af VK-regeringens miljøpolitik, fik det grønne pludselig en helt anden, kærlig omfavnelse i slutningen af hans statsministerperiode.

I taler på Københavns Universitet, ved Folketingets åbning og på Venstres landsmøde i Herning i 2008 slog Fogh tonen an til et af de mere bemærkelsesværdige skift i dansk politik.

Slut med at rive Svend Aukens (S) miljøimperium ned. Nu var en ”ny grøn økonomi” vores tids ”store månelandingsprojekt”.

I Altingets januarmagasin, der i denne måned indeholder et temanummer om klima og energi, fortæller den tidligere statsminister om årsagen til sit farveskift.

”Jeg forstår da godt, hvis man undrer sig over, hvad Muhammed har at gøre med dansk energiforsyning. Men muhammedkrisen var faktisk det, som for alvor gjorde udslaget for mig,” forklarer Anders Fogh Rasmussen i dag.

”Det var under muhammedkrisen, at jeg erkendte, hvor stor en fordel det er for Danmark at være uafhængig af energi fra Mellemøsten,” fortsætter han.

Fogh så flere grunde til at vælge en mere grøn vej: Det vil forbedre miljøet at udskifte kul og gas med vedvarende energi, det vil give indtægter fra eksport af grøn teknologi, det vil fremtidssikre energiforsyningen, og det vil kunne gøre Danmark sikkerhedspolitisk mere uafhængige.

”Men den sikkerhedspolitiske vinkel var den afgørende for mig,” siger Anders Fogh Rasmussen, som ikke lægger skjul på, at den vinkel også gjorde kursskiftet mere spiseligt for sit eget parti.

Læs hele interviewet med Anders Fogh Rasmussen i det nye Altinget: magasin, der udkommer torsdag 11. januar.

Forrige artikel Fra atommarch og uldsweatre til konsensus om grøn vækst Fra atommarch og uldsweatre til konsensus om grøn vækst Næste artikel Socialdemokratiet til regeringen: Hæv de grønne ambitioner Socialdemokratiet til regeringen: Hæv de grønne ambitioner
  • Anmeld

    Poul Bjarne Andersen

    I bagklogskabens klare lys...

    Blev det meget tydeligt, at Statsministre der fulgte efter Fogh, blev et gode for danskerne og Danmark. Mange har prøvet, når alt gik galt, at hægte sig på den grønne ide, men hvis noget sådan skal lykkes, er det ikke nok at spille den rolle, så skal det være ægte grøn tankegang og ikke blot hovedvægt på kæmpe store vindmøller hvor danskerne bor.
    Tiden har vist, at Fogh-perioden burde have været meget kortere, så ville Danmark have stået meget stærkere i dag og mange familier ville været mere lykkelige.