Nødhjælpens Ungdom: Al politik bør være klimapolitik

DEBAT: Vores CO2-udledning går ud over verdens fattigste og vores fremtidige generationer. Derfor skal vi tænke på al politik som klimapolitik, skriver Camilla Bøgelund fra Folkekirkens Nødhjælps Ungdom.

Af Camilla Bøgelund
Forperson, Folkekirkens Nødhjælps Ungdom 

I løbet af bare to uger har flere end 50.000 danskere underskrevet et borgerforslag om en ny dansk klimalov, og titusindvis af børn og unge har strejket i hele verden.

Jeg ønsker ligesom de, at vi får klimaretfærdighed for verdens fattigste og de kommende generationer. 

Verdens førende klimaeksperter er enige om, at vi er ved at løbe tør for tid, hvis vi skal forhindre de værste konsekvenser af klimaforandringerne for både mennesker og natur. 

Forandringer er her allerede
I rige lande som Danmark har vi kun 5-10 år til at nedsætte vores CO2-udledning med 15 procent hvert år, hvis vi skal holde den globale opvarmning under to grader. 

Men det er mindst ligeså vigtigt, at vi husker, at mange steder i verden er klimaforandringer ikke bare fremtiden. De er her allerede. 

Vi er begyndt at opleve det i rige lande som Danmark, men det er ingenting sammenlignet med, hvor voldsomt global opvarmning rammer verdens fattigste. 

I Malawi og Uganda har jeg mødt unge på min egen alder, som allerede har mistet alt i oversvømmelser eller er drevet på flugt på grund af naturkatastrofer, stigende fødevarepriser og højere temperaturer.  

I værste fald kan klimaændringerne ifølge Verdensbanken gøre over 100 millioner flere mennesker fattige. Alt sammen på grund af den globale opvarmning, de kun i meget beskeden grad har bidraget til. 

Det er meget uretfærdigt, at verdens fattigste allerede nu og på længere sigt skal betale den største pris for resten af verdens måde at leve på. 

Vi kan bremse klimaforandringerne
Klimaforandringer er skabt af os mennesker, og derfor er den gode nyhed, at det også er os, der kan bremse dem igen. Det er simpelt, og mange børn og unge har for længst forstået det.  

Det viste den unge klimaaktivist, 16-årige svenske Greta Thunberg, ved de økonomiske lederes møde i Davos. Hun sammenlignede klimakrisen med et hus, der står i flammer, og krævede klimahandling nu. 

“Jeg vil ikke have, at I er håbefulde. Jeg vil have, I skal panikke. Jeg vil have jer til at føle den frygt, jeg føler hver dag, og så vil jeg have jer til at handle,” sagde hun. 

Med sit mod har hun inspireret unge over hele verden til at vende deres klimabekymring til klimahandling ved at strejke og forlange, at deres politiske ledere inddrager dem i politiske beslutninger, der som klimaet vedrører unges fremtid. 

Det er vi så småt begyndt på i Danmark. I 2018 fik vi blandt andet to ungdomsdelegater på klima, og klimaminister Lars Christian Lilleholt annoncerede på COP24, at han vil imødekomme de to delegaters ønske om at nedsætte et ungeråd på klimaområdet. 

Det er en meget positiv og nødvendig udvikling, som vi gerne ser bliver bredt ud til alle ministerier og til alle verdensmål. 

Svære valg skal tages nu
Men hvis vi skal løse klimakrisen, er det ikke nok at lytte til unge. Der skal også være politisk mod til at tage valg, der måtte være ubekvemme nu og her.

Det er på tide, at vi nedbringer vores CO2-udledning, så vi ikke tager endnu mere fra verdens fattigste og fremtidige generationer.

Derfor mener vi i Folkekirkens Nødhjælps Ungdom, at klima skal være en hovedprioritet efter valgene på både Christiansborg og i EU-Parlamentet, og at vi skal begynde at behandle al politik som klimapolitik. 

Forrige artikel Fhv. COP-forhandler: Klimakrisen kræver større inddragelse af den private sektor Fhv. COP-forhandler: Klimakrisen kræver større inddragelse af den private sektor Næste artikel Greenpeace: Vi skal hæve klimamålene – og det er ikke til forhandling Greenpeace: Vi skal hæve klimamålene – og det er ikke til forhandling
 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Klima, for Gud ved hvilken gang.

  !) Hvorfor render skoleelever på gaden og spilder deres tid med at demonstrere, i stedet for at passe deres skole?.
  2) Der har altid, løbende, lige så længe jorden har eksisteret fundet klimaændringer sted.
  Klimabælterne flytter sig løbende frem og tilbage, nord syd, og omvendt.
  Jetstrømmende ændrer jævnligt placering. Det samme med Golfstrømmen.
  Desuden findes der også et vejr fænomen som hedder el ninnio, som jævnligt fremkalder ekstreme vejr situationer, globalt.
  Der finder også et, eller flere vulkan udbrud sted, hvor der slynges aske, slagger, lava og forskellige svovlbrinter ud. Det kan intet menneske ændre på.
  Nu bruges tiden på såkaldte Cop møder, hvor man flyver til med forurening til følge.
  Energi, man bør sikre det fremtidige energi behov med f.eks. Kernekraft. Jeg afviser ikke at nogle af klimaændringerne kan skyldes forurening, men jeg tror ikke på at det er hele forklaringen, nej naturen hjælper også til med dette.
  Hvorfor kun lytte til FNs klimapanel?. Vi har, her i Danmark, en udmærket vejr ekspert, Henrik Svensmark, som en gang har fremsat en teori om at solens elektriske udladninger (eksplosioner) øver en hvis indflydelse.
  PS Jeg har i forskellige videnskabelige tidsskrifter læst en del om vejr fænomener. Det er det jeg støtter mig til.

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Tak og lov for at ungdommen kan tænke selvstændigt

  I en fornuftigt indrettet verden ville det være hensigtsmæssigt, at de af os, der har det meste af livet bag os, nøjedes med at være kritiske om de emner, der vil have betydning for os selv i resten af vort eget liv.

  De emner, der vil have væsentlig betydning for vore børnebørn kan vi kun støtte dem i deres egen opfattelse heraf, ikke mindst set i lyset at at vi, om nogen, ved vores egoistiske adfærd, i væsentlig grad har været med til at fremskynde de problemer, som børnebørnene bliver nødt til at få løst.

  Ingen kan længere være i tvivl om, at en så magelig tilværelse som den, vi har boltret os i, ikke bliver stillet i udsigt til vore efterkommere.

  Det mindst vi kan gøre, er at rose dem for deres beredvillighed og støtte dem i deres forhåbningsfulde initiativer.

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.