Forening får fri proces i Østerild-sag

ØSTERILD: Efter hele otte måneders venten har Landsforeningen for Bedre Miljø fået bevilget fri proces til at føre sag mod Miljøministeriet om beslutningen om vindmølletestcentret i Østerild.
Anne Burlund
Landsforeningen for Bedre Miljø har fået bevilget fri proces til at føre den retssag mod Miljøministeriet om vindmølletestcentret i Østerild, der begyndte i Vestre Landsret i går.

"Det er vi utroligt glade for. Vi har anlagt sag på forventet efterbevilling, så hvis vi ikke havde fået fri proces, havde vi haft et problem, for det kan godt blive meget dyrt at føre sag mod staten," siger foreningens næstformand, Henrik Svanholm.

På det indledende retsmøde argumenterede Kammeradvokaten på statens vegne for, at sagen helt bør afvises, fordi sagsøgerne ikke har en retlig interesse i at føre den. Men det er helt ude i hampen, mener Henrik Svanholm:

"Vi repræsenterer de berørte lodsejere, der står til at få eksproprieret deres ejendomme - og hvis de ikke har en retlig interesse i at få bedømt grundlaget for, at de skal miste deres ejendomme - hvem har så?", siger Henrik Svanholm.

Han henviser til, at en række tidligere afgørelser ved EU-domstolen - heraf den seneste fra maj i år - samt Aarhuskonventionen støtter synspunktet om, at miljøorganisationer og foreninger har søgsmålskompetence i sådanne sager.

Min bøn til politikerne er, at de klapper hesten. Det kan ikke være rigtigt, at man eksproprierer og fælder dyrebar natur, som ikke kan genoprettes. Det drejer sig kun om to måneder, så hvis politikerne har en smule anstændighed tilbage, så afventer de afventer rettens afgørelsen til august.

Henrik Svanholm
Næstformand, Landsforeningen for Bedre Miljø

Svar otte måneder undervejs
Ifølge Henrik Svanholm ansøgte foreningen om fri proces allerede tilbage i starten af oktober. Og selvom sagsbehandlingstiden ifølge Civilstyrelsen er på fire måneder, fik foreningen altså først nyheden om afgørelsen under retsmødet i går.

Landsforeningen har anlagt sag, fordi de stiller spørgsmålstegn ved grundlaget for beslutningen om vindmølletestcentret ved Østerild. Foreningen mener, at loven tilsidesætter EU´s Habitatdirektiv og derfor er i strid med EU-retten.

Foreningens advokat fremførte i går i retten, at søgsmålet bør tillægges opsættende virkning, indtil EU-Kommissionen har behandlet sagen og vurderet statens dokumentation for, at de nærliggende Natura 2000-områder og fugle ikke bliver påvirket negativt af testcentret. Men det bliver efter planen først afgjort ved den endelige domsfældelse 11. august.

Klap hesten
Ifølge miljøminister Karen Ellemann (V) har kritikken intet på sig. Skovfældning og ekspropriering af ejendomme fortsætter derfor efter planen henover sommeren, hvilket ærgrer Henrik Svanholm:

"Min bøn til politikerne er, at de klapper hesten. Det kan ikke være rigtigt, at man eksproprierer og fælder dyrebar natur, som ikke kan genoprettes. Det drejer sig kun om to måneder, så hvis politikerne har en smule anstændighed tilbage, så afventer de rettens afgørelse til august," siger Henrik Svanholm.

0:000:00