Forhandlingsmøde inden COP24 udløser byge af spørgsmål til Lilleholt

SPØRGSMÅL: Der bliver ved med at blive rejst spørgsmål til Paris-aftalens punkt om klimafinansiering til ulandene. Nu vil Alternativet have svar på, hvordan den danske regering vil agere i spillet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

14 tekniske spørgsmål om klimafinansiering til ulande har Alternativets klimaordfører Rasmus Nordqvist skudt afsted til klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Men hvorfor egentlig?

Altinget har spurgt Rasmus Nordqvist:

"De meldinger, jeg hører oven på klimaforhandlingsmødet i Bangkok forud for COP24, er, at man endnu ikke kan lukke diskussionen om klimafinansiering til ulandene. Det er et omdrejningspunkt i Paris-klimaaftalen: Hvordan hjælper vi til, at udviklingslandene kan komme videre i arbejdet med tilpasning og reduktioner. Det skal vi have løst."

Fakta
Bangkok-klimamødet
Forhandlingsmøde i september forud for COP24 klimatopmødet i Polen til december. 178 lande deltog, og det endte med et udkast til de videre forhandlinger på 300 sider. 

COP24
FN-klimatopmødet i Katowice i Polen 3.-14. december. På klimatopmødet skal verdens lande følge op på Paris-aftalen fra 2015 - forstået som at aftalen skal gøres mere konkret i forhold til mål og midler. 
Paris-aftalen er en juridisk bindende klimaaftale mellem 196 lande om at reducere udledningen af drivhusgasser. Det overordnede mål er, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning ikke må stige med mere end 1,5 grader.

Klimafinansiering og Paris-aftalen
I Paris-aftalen bekræfter ilandene deres løfte om at mobilisere 100 milliarder USD om året fra 2020 til ulandenes klimaindsats fra blandt andet offentlige og private kilder. Desuden skal der inden 2025 vedtages et nyt mål for finansiering til ulandene for perioden efter 2025. Her åbner Paris-aftalen samtidig for, at flere lande kan bidrage til finansieringen. Danmark og EU er blandt andet udset til at spille en central rolle ved at hjælpe ulandene med at omsætte deres klimamål til konkrete projekter gennem klimafinansiering og kapacitetsopbygning.

Hvad er problemet?

"Det handler dybest set om viljen til, hvad der skal betales og til hvem. Paris-aftalen træder snart for alvor i kraft, og COP24 i Polen til december skal sikre, det sker efter hensigten. Så nu skal de her midler lægges. Der har været nogle meget skæve meldinger fra nogle lande, og derfor er det nødvendigt at høre, hvordan den danske regering tænker det her og vil arbejde med det."

Nedenfor kan du læse alle spørgsmålene, som ministeren normalt svarer skriftligt på inden for 14 dage.

Spørgsmål:

1. Det fremgår af den seneste udgave af forhandlingsteksten fra UNFCCC-forhandlingsmødet i Bangkok, at der er lande, som mener, det skal være frivilligt at følge retningslinjerne for rapportering af klimafinansiering under Paris-aftalens artikel 9.7 (se fx Annex s. 170 para 1.bis ‘will’ vs ‘shall’). Hvilke lande har den holdning, og hvad er Danmarks forhandlingsposition i det spørgsmål?

0:000:00