Formand for grønt iværksætterpanel: Det offentlige er for svært at samarbejde med

Den offentlige sektor rækker i for høj grad ud til store virksomheder fremfor de små. Det mener formanden for regeringens grønne iværksætterpanel, Esben Gadsbøll, der nu er klar med en ny omgang anbefalinger til regeringen. "Man glemmer innovationen. Den kommer fra de nye virksomheder," lyder det.

Fremtiden for regeringens grønne iværksætterpanel er uvis, hvis der udskrives valg. Formand Esben Gadsbøll håber dog, at panelet får lov til at færdiggøre sit arbejde. 
Fremtiden for regeringens grønne iværksætterpanel er uvis, hvis der udskrives valg. Formand Esben Gadsbøll håber dog, at panelet får lov til at færdiggøre sit arbejde. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Christoffer Lund-Hansen

Den offentlige sektor skal indrettes på en smartere måde, hvis Danmark skal have flere succesfulde grønne virksomheder. 

Sådan lyder hovedbudskabet fra regeringens grønne iværksætterpanel, der torsdag eftermiddag har afleveret sin fjerde anbefalingspakke til erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

"Meget innovation lykkes ikke i Danmark, fordi det offentlige er for svært at samarbejde med. Det er blandt de nystartede virksomheder, hvor der er mest innovation," siger Esben Gadsbøll, formand for det grønne iværksætterpanel.

Esben Gadsbøll, der er medstifter af WhiteAway, mener, at de store virksomheder i høj grad tilgodeses fremfor de små af det offentlige.

"I Danmark har vi været gode til at prioritere de store grønne virksomheder, men vi har rigtigt mange små og mellemstore virksomheder, som skaber noget innovation, og som ikke får plads til at løse klimaudfordringerne. Den offentlige sektor er den absolut største kunde i Danmark, og den skal vi i gang med at bruge på en smartere måde," siger han.

Her er de nye anbefalinger

Det er fjerde gang, at regeringens grønne iværksætterpanel afleverer anbefalinger til erhvervsministeren. 

Anbefalingerne er inddelt i tre temaer: 

  1. Forpligtigende målsætninger og kompetenceudvikling til indkøberne
    Det anbefales, at én procent af de offentlige indkøb reserveres til innovative grønne indkøb. Iværksætteres deltagelse i offentlige udbud skal synliggøres. Erhvervsministeren bør fastsætte et "køb grønt eller forklar princip". Det foreslås, at offentlige indkøbere skal have et kompetenceløft til at købe grønt.

  2. Virksomhedsrettet indsats, bedre information og tilskudsmulighed til leverandørerne
    Iværksættere skal have adgang til en let tilgængelig vejledning om, hvordan man kan blive leverandør til det offentlige, iværksættere skal kunne ansøge om tilskud til rådgivning om offentlige udbudsprocesser, og det skal gøres lettere for iværksættere at blive matchet med relevante indkøbere, lyder det.

  3. Større klarhed om muligheder for at fremme inddragelse af iværksættere
    De juridiske rammer for iværksætteres deltagelse i offentlige udbud skal tydeliggøres. Derudover anbefales det, at der etableres et landsdækkende overblik over potentielle grønne leverandører til offentlige udbud.

Derfor kommer det grønne iværksætterpanel nu med en række forslag, der skal gøre op med det forhold.

Hvert år køber den offentlige sektor sektorer varer og tjenester for godt 380 milliarder kroner, og målet for det grønne iværksætterpanel er, at den volumen i højere grad udnyttes til at drive innovation og grøn omstilling.

Panelet foreslår derfor konkret, at én procent af de offentlige indkøb øremærkes til innovative grønne indkøb.

0:000:00