Forsker: Bedre økonomi vil sparke gang i energirenovering

RENOVERING: Hvis danske boligejere for alvor skal sætte gang i energirenovering, er der først og fremmest behov for flere økonomiske incitamenter, lyder det fra forsker bag ny rapport. Lidegaard afviser flere gulerødder til boligejerne, men varsler stor renoveringsstrategi i år.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard mener ikke, at der er behov for flere tilskud til energirenovering.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard mener ikke, at der er behov for flere tilskud til energirenovering.Foto: Colourbox
Kristian AndersenHjalte T. H. Kragesteen

Ikke alle danske boligejere kan ikke se fidusen i energirenovering. Og hvis det store potentiale for energibesparelser skal udnyttes, så er der først og fremmest brug for flere økonomiske incitamenter.

Sådan lyder det fra Ole Michael Jensen, der er seniorforsker ved Aalborg Universitet.

Han er medforfatter på en ny undersøgelse (læs rapport i linkboks), hvor man har spurgt godt 683 parcelhusejere om, hvilke barrierer de oplever står i vejen for at energirenovere. Og her svarer de fleste, at der skal være en økonomisk gevinst, hvis der skal gang i renoveringen. Derfor er signalet til politikerne klart, lyder det fra Ole Michael Jensen:

"Det skal være soleklart for boligejerne, at det kan betale sig økonomisk at energirenovere, ellers vil man ikke være med til det. Derfor er der klart behov for, at der skabes en eller anden form for økonomisk gulerod, hvis det for alvor skal komme i gang," siger han.

Det er klart, at god økonomi betyder rigtigt meget, hvis folk skal i gang med at energirenovere. Jeg ser bare ikke noget behov for her og nu at introducere nye økonomiske tilskud, blandt andet fordi en lang række besparelser er rentable i forvejen.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister

Undersøgelsen skal sammen med andre analyser støtte den taskforce under Energistyrelsen (Netværk for Energirenovering), som netop skal se på, hvordan man får udnyttet potentialet for energirenovering bedst muligt. Og det er der også behov for, mener Ole Michael Jensen.

"Det går meget trægt, og det er også derfor, at regeringen har sat gang i Netværk for Energirenovering," siger han.

Økonomi betyder mest
Forskerne har undersøgt, hvad der betyder noget for boligejerne, når de overvejer energirenovering. Og her handler det således mest om økonomiske gevinster, mens noget færre går op i mere ideologiske argumenter om at bekæmpe global opvarmning (se tabel nedenfor). For nogle boligejere handler klimarenovering dog også om sundhed og komfort, da også en betydelig andel peger på behov for bedre temperaturforhold, bedre indeklima og ønsket om mindre træk.

Hvorfor energirenoverede du din bolig? (Vælg gerne flere svar)

Lavere energiregning og samlet besparelse på længere sigt                        

0:000:00