Forsker i borgerting: Endnu en skuffende politikerdeltagelse i klimaborgertingets præsentation

Det er fortsat en udfordring at koble det politiske system på borgerne i det relativt nye danske klimaborgerting, som netop har præsenteret anbefalinger fra anden samling, mener ekspert. Opgaven bliver selvsagt ikke nemmere af et meget styret format i kombination med et halvsløjt fremmøde af politikere

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tog lørdag imod endnu et sæt anbefalinger fra klimaborgertinget. Han havde dog heller ikke denne gang selskab af mange medlemmerne af Folketingets Klima- Energi- og Forsyningsudvalg. 
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tog lørdag imod endnu et sæt anbefalinger fra klimaborgertinget. Han havde dog heller ikke denne gang selskab af mange medlemmerne af Folketingets Klima- Energi- og Forsyningsudvalg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Live er bedre end online og et klart mandat er bedre end forvirring: Klimaborgertinget leverer input, og politikerne kan plukke efter forgodtbefindende. 

Så langt så godt, det blev slået fast i starten af lørdagens præsentation af anbefalinger fra klimaborgertingets andet samling.

Men på mange måder var arrangementet i øvrigt et flash-back til den meget udskældte første præsentation af første samling.

Det mener Ingrid Helene Brandt Jensen, ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab KU på projektet The Democracy of Climate Citizens' Assemblies under forskningsprojektet Democratic Innovations in a Green Transition (demokratisk nytænkning i en grøn omstilling) under professor Lars Tønder. Hun har sammen med forskningsgruppen fulgt det danske klimaborgerting tæt siden oprettelsen. 

 

{{toplink}}
Læs også

Klimaministeren var der, men ikke til hele mødet, og på den måde kan man sige, han missede den samtale, der kunne have været med borgerne

Ingrid Helene Brandt Jensen
Ph.d.-studerende, Institut for Statskundskab, KU på projektet The Democracy of Climate Citizens' Assemblies

Lørdagens fremlæggelse gav hende lidt et deja-vu til allerførste præsentation, hvor også kun meget få politikere valgte at deltage i online-præsentationen af det første klimaborgertings anbefalinger. 

Det nyligt afholdte møde lå på en lørdag efter erfaringer fra sidst, hvor præsentationen netop lå på en hverdag, hvor mange politikeres kalendre er godt fyldt ud. Men det gjorde åbenbart ingen nævneværdig forskel. 

”Helt ærligt synes jeg, at det er skuffende at vi står her igen,” siger hun.

0:000:00