Forskere dumper regeringens energivision

KLIMAPLAN: Energistrategi 2050 er ikke realistisk, lyder dommen fra et flertal af forskere, som ikke mener, der er sammenhæng mellem regeringens visioner på klimaområdet og de afsatte midler. Det skriver Berlingske.
Foto: www.kemin.dk

Regeringens mål om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer, får dumpekarakter af forskere. I en rundspørge foretaget af Berlingske Research svarer 62 procent ud af 149 adspurgte forskere, at de finder energiplanen realistisk "i lav grad" eller "slet ikke".

Forskerne mener ikke, at regeringen har afsat de fornødne midler til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Resultatet bliver, at planen enten må udskydes, eller at de grønne udsigter bliver langt dyrere end oprindeligt tænkt.

"Regeringen sidder med det problem, at den nødig vil have et hul i statskassen. Jeg vil tro, at der skulle bruges flere penge. Vi har for Klimakommissionen vurderet, at vi i 2020 skal bruge fire-fem milliarder kroner, hvis vi skal have 100 procent vedvarende energi i 2050," siger seniorforsker ved Risø DTU Kenneth Karlsson til Berlingske.

Venstres energiordfører Lars Lilleholt mener, det er for tidligt at afsige dommen over regeringens energiplan. Han påpeger, at planen er langsigtet, og at fokus bør være på, at Danmark er det første land i verden med en plan for at blive uafhængig af fossile brændstoffer.

0:000:00