Debat

Forskere til Dansk Energi: Dialogkaffe er ikke nok

REPLIK: Det er fint, at Dansk Energi inviterer til dialogkaffe, men de bør også arbejde for forslag, der rækker ud over elsektoren. For energibesparelser skal opprioriteres, ikke nedprioriteres, skriver tre AAU-forskere.

Foto: /ritzau/Jonas Vandall Ørtvig
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Lund, Brian Vad Mathiesen og Jakob Zinck Thellufsen
Forskere, Aalborg Universitet, Institut for Planlægning 

Dansk Energi argumenterer for at neddrosle en aktiv besparelses- og energieffektiviseringsindsats, samt helt at fjerne elafgifterne. ”For nogle gange er den energi, vi ikke bruger, faktisk dyrest”, som Dansk Energi udtrykker sig.

Det har vi kritiseret for at være en ensidig varetagelse af elsektorens interesser på bekostning af helheden.

Og derfor har vi opfordret Dansk Energi til at indgå i et samspil med de øvrige parter og finde frem til nogle forslag, der fremmer alle sektorerne og ikke kun elsektoren.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Forkert fokus hos Dansk Energi
Til det har Dansk Energi svaret, at de gerne drikker dialogkaffe med os. Og de fremhæver, hvordan de allerede har afholdt en række dialogmøder og debatter.

Desuden har vi modtaget en invitation til dialogkaffe. Og det takker vi naturligvis for.

Vi takker ja til kaffe. Og samtidig gentager vi vores opfordring til Dansk Energi om at indgå i et samspil med de øvrige parter og finde frem til nogle forslag, der fremmer alle sektorerne og ikke kun elsektoren.

Henrik Lund, Brian Vad Mathiesen og Jakob Zinck Thellufsen 
Forskere, Aalborg Universitet, Institut for Planlægning

Men samtidig føler vi et behov for at konkretisere, at det ikke er antallet af møder, vi har kritiseret. Det, vi har kritiseret, er de forslag, som Dansk Energi har fokus på i deres politiske arbejde og i offentligheden.

Dansk Energi mener, vi tillægger dem nogle synspunkter, de ikke har. Det er bestemt ikke vores hensigt.

Men misforståelsen opstår måske, fordi vi ser en forskel på, hvad Dansk Energi siger, de mener, og hvad de konkret foreslår, når de vil fjerne elafgifterne og neddrosle besparelsesindsatsen. Og det er konsekvenserne af det sidste, vi er kritiske over for.

Vigtigt med bredt samarbejde
Elsektoren er vigtig og vi skal bruge mere el i fremtiden. Men elsektoren er ikke den eneste, der er vigtig.

Det er muligt at spare op mod 40 procent af varmebehovet i de eksisterende boliger. Der er masser af overskudsvarme og biomassekraftvarme, vi kan bruge via fjernvarmerør sammen med store varmepumper.

De over 300.000 naturgasfyr kan i mange tilfælde skifte til fjernvarme og udnytte dette potentiale. Fjernkøling skal udvikles og ekspandere. Og så skal der mere grøn gas i naturgasnettet.

Vi skal have integreret transporten, og vi skal også producere grønne flydende brændsler til den tunge transport.

Alt det gør vi bedst og billigst for alle parter, hvis de mange aktører og sektorer samarbejder. Og i det samarbejde har energibesparelser og energieffektivisering en vigtig rolle at spille.

En samfundsøkonomisk balance
Vi er glade for, at Dansk Energi er enige med os i, at vi skal finde en samfundsøkonomisk fornuftig balance mellem, hvor meget vi skal spare og hvor meget vi skal forsyne med vedvarende energi.

Men vi undrer os over, at Dansk Energi med dette argument aktivt går ud og foreslår at neddrosle en aktiv besparelsesindsats. Besparelserne skal ikke nedprioriteres. Energibesparelser og effektivisering skal opprioriteres, hvis vi vil nå målet.

Vi er også glade for, at Dansk Energi er enige med os i, at vi skal skabe samspil på tværs af el, varme, gas, vand, affald osv. Men vi undrer os over, at Dansk Energi har fokus på, at det er noget, vi skal ”opnå ved en markant lettelse af elafgiften”.

Vi er enige med Dansk Energi i, at der skal ses på elafgifterne, og at de, som Dansk Energi nævner, skal sænkes for at fremme varmepumper i fjernvarmeområderne.

På vores foranledning har Klimakommissionen regnet på, hvor godt især dette forslag vil være. Ikke alene vil det sænke de samlede omkostninger til energi i Danmark og mindske presset på biomassen, det vil også kunne have en positiv indflydelse på statsfinanserne.

Hvorfor ikke se på andre energiafgifter?
Problemet er, når Dansk Energi arbejder på at fjerne elafgifterne uden at se på de andre energiafgifter. Det fører ikke til en god udvikling for helheden.

Det er kun til glæde for elsektoren. Hvis Dansk Energi kommer igennem med dette forslag, så vil det især gøre elvarme billigere på bekostning af andre opvarmningsformer.

Og det vil fremme elvarme over for besparelser og energieffektiviseringer. Hvis det så kombineres med Dansk Energis andet forslag om at neddrosle en aktiv energibesparelsespolitik, så forstærkes denne tendens. Godt for elsektoren. Men skidt for Danmarks muligheder for en god og billig omstilling til et energisystem uden brug af fossile brændsler.

Som vi har påpeget, vil især elvarme kunne medføre en række afledede omkostninger til el-net og el-lagre, som oftest ikke er med, når man sammenligner priserne en til en.

Dansk Energi fremhæver i deres svar, at de ikke går ind for elvarme. Og de peger på behovet for de store varmepumper i fjernvarmeområderne.

Det er vi glade for at høre. Vi håber det så også betyder, at Dansk Energi er parat til at genoverveje deres forslag om blot at fjerne alle elafgifterne, som jo netop fremmer især elvarme.

Vi håber i stedet, at Dansk Energi vil arbejde for at få ophævet forbuddet mod at bruge store varmepumper i de store byer som København, Odense, Aalborg, Esbjerg med videre? Samt måske endda at arbejde for et evt. forbud mod direkte elvarme.

Samarbejde skal gælde på tværs af sektorer
Afgifterne for individuel opvarmning med el har allerede i mange år været omtrent det halve i forhold til det normale niveau (forbrug over 4.000 kWh/år). Det reklamerer Dansk Energis medlemmer allerede med.

Der er derfor ikke nogle gode grunde til at reducere denne afgift yderligere af hensyn til elektrificering af varmeforsyningen i individuelle husstande.

Risikoen ved yderligere afgiftsreduktioner over 4.000 kWh er en større spidslast end nødvendigt om vinteren pga. øgede elforbrug, samt en mindre udbredelse af fjernvarme.

Risikoen ved en generel afgiftssænkning er reducerede incitamenter til energibesparelser.

Af hensyn til energisystemet er der derfor næppe gode grunde til at sænke afgifterne på el her. Der bør i stedet fokuseres på barrierer for store varmepumper, elektrolyseanlæg og afgifter ved køb af elbiler.

Vi takker ja til kaffe. Og samtidig gentager vi vores opfordring til Dansk Energi om at indgå i et samspil med de øvrige parter og finde frem til nogle forslag, der fremmer alle sektorerne og ikke kun elsektoren. Dialogmøder er godt, men gør det ikke alene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Vad Mathiesen

Professor, Institut for planlægning, Aalborg Uni., København
cand.polyt. (Aalborg Uni. 2003), ph.d. i energiplanlægning (Aalborg Uni. 2008)

Jakob Zinck Thellufsen

Lektor, Aalborg Universitet
Civilingeniør, By, Energi- og Miljøplanlægning (Aalborg Uni. 2013) ph.d., energiplanlægning (Aalborg Uni.)

0:000:00