Fossilfrit mål koster milliarder

KLIMA: Det vil koste 16 milliarder kroner i ekstra energiomkostninger, hvis Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, vurderer Det Miljøøkonomiske Råd i ny rapport. Det er en håndterbar omkostning, mener tænketank. Klimaministeren roser vismænd.

Der kommer en ekstra regning, hvis Danmark skal leve op til målet om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050, viser ny vismandsrapport.
Der kommer en ekstra regning, hvis Danmark skal leve op til målet om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050, viser ny vismandsrapport.Foto: colourbox
Morten Øyen

Der kommer en ekstra regning, hvis Danmark skal leve op til målet om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050.

Fakta
Det Miljøøkonomiske Råd

Det Miljøøkonomiske Råds opgave er ifølge loven at belyse samspillet mellem økonomi og miljø, ligesom rådet skal belyse effektiviteten i miljøindsatsen. Rådet blev oprettet i 2007 i forbindelse med en revision af loven om Det Økonomiske Råd.

Formandskabet for De Økonomiske Råd står i spidsen for både Det Økonomiske Råd og det Det Miljøøkonomiske Råd. 
  • Formandskabet er: Professor Michael Svarer, professor Carl-Johan Dalgaard, professor Lars Gårn Hansen og forskningsdirektør Torben Tranæs.
Det Miljøøkonomiske Råd består af formandskabet og yderligere op til 16 medlemmer, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter, erhvervsorganisationer, miljøorganisationer samt regeringen. Derudover sidder der også fire personer, der er særligt kyndige i samspillet mellem økonomi og miljø. Samlet er der 24 medlemmer af Det Miljøøkonomiske Råd.

Kilde: De Økonomiske Råd

Det konkluderer Det Miljøøkonomiske Råd i deres såkaldte vismændsrapport, som blev præsenteret tirsdag.

Vismændene når i rapporten frem til, at det vil koste 16 milliarder kroner ekstra i energiomkostninger om året, hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling.

Det er en ekstra omkostning på omkring fem milliarder kroner i forhold til Energistyrelsens beregninger.

Vismændene viser med al tydelighed, at et dansk soloudbrud ikke er vejen frem, men at der er brug for Danmark til at sætte fart i feltet.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Den mindre CO2-udledning og de øvrige samfundsmæssige besparelser beregner vismændene til at løbe op i fire milliarder kroner.

Fokuser på ikke-kvote sektoren
Men der er penge at spare, hvis politikerne retter indsatsen mod landbrug, transport og boliger, som ikke er en del af EU's kvotemarked. Det kan gøre regningen syv milliarder kroner billigere ifølge vismændene.

CO2-udledningerne inden for kvotesektoren - det vil sige energisektoren og den store industri - er styret af EU, og danske tiltag har derfor stort set ingen effekt på klimaet, skriver Det Miljøøkonomiske Råd i rapporten.

“Hvis EU ikke lever op til sit klimamål, og Danmark vælger at gå enegang, vil det være en fordel at begrænse målsætningen om fossil uafhængighed til ikke-kvotesektoren. Herved kan omkostningerne reduceres, samtidig med at klimaeffekten vil være den samme,” siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen.

Håndterbar omkostning
Vismands-rapporten bliver taget godt imod af den grønne tænketank Concito. Her hæfter man sig ved, at beregningerne fra Det Miljøøkonomiske Råd ligger langt fra nogle af de mere dystre forudsigelser, der har været.

0:000:00