Frederiksen varsler skatteændringer i klimakampen

SKAT: Statsminister Mette Frederiksen (S) vil med den kommende klimahandlingsplan gerne skrue på skat og afgifter i kampen mod klimaforandringerne. Det slog hun fast i en debat med Jakob Ellemann-Jensen (V) og Morten Østergaard (R) søndag aften. 

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenMorten Øyen

Statsministeren ser skatte- og afgiftsændringer som en central del af de tiltag, der kommer til at ligge i den kommende klimahandlingsplan, der skal realisere klimaloven. 

Det fortalte Mette Frederiksen søndag aften i en partilederdebat med Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Radikales politiske leder, Morten Østergaard, på Radikales nytårsstævne i Nyborg.

Det skriver Børsen.

"Vi har de bedste forudsætninger for at komme i gang med klimahandling i år. Skat og afgifter er en del af det. Der er mange andre ting, vi skal have fat i også," sagde Mette Frederiksen. 

Skarpeste kniv i skuffen
Meldingen fra statsministeren kommer, efter at Radikale har krævet, at der indføres en ny afgift på CO2 på al forurening, hvor provenuet skal betales tilbage til danskerne. Det vil tilskynde til at handle grønnere, mener partiet.

"Det skarpeste redskab i skuffen er skatter og afgifter," lød det fra Radikales formand, Morten Østergaard, til Politiken.

"Vi skal sige åbent og ærligt til folk, at vi kan ikke leve på den måde, vi gør nu, vi kommer til at omstille os allesammen. Derfor skal det være billigere at leve grønt og dyrere at leve sort. Det gælder, når vi transporterer os, når vi køber ind, det gælder vores arbejdspladser. Det gælder i samfundet generelt. Det er det princip, som skal være en ledetråd for en omstilling af skattesystemet," fortsætter han samme sted.

Venstre er åben
Til Politiken fortæller finansordfører i Venstre Troels Lund Poulsen, at det store oppositionsparti også er klar på at se på at "grønne" afgifterne.

"Det er vi sådan set åbne for under den forudsætning, at det kommer til at være provenuneutrale omlægninger af skatter og afgifter. Vores mål er, at det ikke skal være dyrere hverken at være dansker eller drive virksomhed, men derfor har man før godt kunnet lave skatteomlægninger, hvor man fremmer en grøn omstilling," siger Troels Lund Poulsen til Politiken.

0:000:00