Debat

Frederikshavn: Bureaukratiet gør det svært at være energikommune

DEBAT: Mens det teknisk og økonomisk er ret ukompliceret at drage nytte af overskudsvarme, så er det politisk set en helt anden sag at være energikommune. Det skriver S-borgmester Birgit S. Hansen i et indlæg om fjernvarme på frederikshavnsk.

"I Frederikshavn Kommune er vi stolte af at bidrage til det bæredygtige samfund, der skabes, når energien genanvendes, og de fossile brændstoffer fortrænges," skriver Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.<br>
"I Frederikshavn Kommune er vi stolte af at bidrage til det bæredygtige samfund, der skabes, når energien genanvendes, og de fossile brændstoffer fortrænges," skriver Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgit S. Hansen (S)
Borgmester i Frederikshavn Kommune

Når vi taler om fjernvarme på frederikshavnsk, så betyder overskudsvarmen rigtig meget. Eller nærvarmen kunne den kaldes.

I Frederikshavn Kommune har vi nemlig sat energi og bæredygtighed højt på dagsordenen og arbejder målrettet for at motivere borgere og virksomheder til at hente energigevinster, hvor de findes.

Genbrugsvarmen kommer forbrugeren til gode
Frederikshavn Kommunes energistrategi sætter kursen mod at blive selvforsynende med vedvarende energi i 2030. Det betyder, at vi ikke bare har fokus på de energirenoveringer, der skal sætte forbruget af fjernvarme ned.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi arbejder også for, at fjernvarmen skal komme fra overskudsvarme, som den for eksempel gør, når den kommer fra to af kommunens store energiforbrugende virksomheder. Fiskernes Fiskeindustri i Skagen og MAN Turbo & Diesel i Frederikshavn har begge fået betydning for bæredygtighedsgraden i Frederikshavn Kommune.

MAN Diesel & Turbos testcenter, hvor dieselskibsmotorerne testes, inden de monteres og sendes ud på verdenshavene, har et stort forbrug af nedkølingsvand, røggas og elektricitet.

Hvis afgiftssystemet derfor blev ændret én gang for alle, ville det gøre en stor forskel. 

Birgit S. Hansen (S)
Borgmester i Frederikshavn Kommune

Det kommer forbrugerne til gode, når det konverteres til varmt vand. 250 husstande i Frederikshavn Kommune bliver opvarmet med energi alene herfra.

Fra Fiskernes Fiskeindustri er kapaciteten til Skagen Varmeværk firdoblet, siden der for første gang blev leveret overskudsvarme, og flere konkrete projekter er på vej.

Vi er stolte af at bidrage til det bæredygtige samfund
Det giver selvfølgelig reduceret energispild, men det giver også reduceret CO2-udledning, og i Frederikshavn Kommune er vi stolte af at bidrage til det bæredygtige samfund, der skabes, når energien genanvendes, og de fossile brændstoffer fortrænges.

Energibyen Frederikshavn har også fokus på, at fjernvarmen hos forbrugerne bliver brugt med omtanke. Forsyningen tilbyder borgerne et besøg af en energikonsulent, der kan hjælpe med energioptimering.

Allerede i 2012 resulterede denne service i en besparelse på en million KWh og i 12 lokale job til håndværkere.

Det giver mening at kæmpe mod bureaukratiet
Fremadrettet kan op til tyve procent af varmeproduktionen i Frederikshavn komme fra MAN Diesel & Turbos testcenter. Og så begynder det jo at give mening at kæmpe mod bureaukratiet for at få det til at lykkes.

For mens det teknisk og økonomisk set er en ukompliceret manøvre at lede overskudsvarme fra industrien ud i fjernvarmenettet, så er det politisk set en helt anden sag at være energikommune. Afgiftssystemet tillader ikke umiddelbart at genanvende overskudsvarmen fra de store produktionsvirksomheder, fordi der ikke er betalt afgift af den energi, de anvender i produktionen.

Eller sagt med andre ord, virksomhedernes incitament til at deltage i overskudsvarmeprojekter er mindre, så længe der kræves så stor tovtrækning med lovgivningen, som der gør. Og det er hver eneste gang.

Hvis afgiftssystemet derfor blev ændret én gang for alle, ville det gøre en stor forskel.

To fluer med et smæk
I eksemplet med MAN Diesel har virksomheden vurderet, at brandingeffektens værdi heldigvis er langt større end regningen fra den skatteadvokat, der skulle kæmpe kampen mod afgifterne og for virksomhedens udnyttelse af overskudsvarmen.

Og flere virksomheder har vist interesse for investeringen og samarbejdet med Forsyningen.

Frederikshavn Kommune og virksomhederne har derfor haft stort gensidigt udbytte af at indføre princippet, Én Indgang til alle myndigheder. Den ordning har helt konkret været medvirkende til, at når Danmarks første LNG-anlæg (installationen, der omdanner naturgas til flydende brændstof) gør Frederikshavn Havn til en tankstation for skibe, så er udnyttelse af overskudsvarmen fra komprimering af gassen allerede tænkt ind fra starten i projektet.

Og så er der slået to fluer med et smæk for Energibyen og nærvarmen i Frederikshavn Kommune.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Klima- og Miljøudvalg, næstformand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

0:000:00