Gasselskaber: Billigere fjernvarme er dårligt nyt for samfundsøkonomien

GAS: Regeringens ønske om at give fjernvarmeselskaberne adgang til billigere brændsler kan blive dyrt for samfundet. Direktøren i landets største gasselskab, HMN Naturgas, frygter, at politiske ambitioner ender med at skrotte velfungerende teknologi før tid.

Foto: Naturgas.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Lavere varmeregninger er der ingen, der kan være modstander af.

Og derfor ligner regeringens ambition om at sænke priserne i fjernvarmesektoren også et politisk home run.

Prisfaldet skal opnås ved, at en lang række af de mindste værker, som hidtil har været juridisk bundet til at aftage afgiftsbelagt naturgas, fremover skal kunne investere i varmepumper og biomassekedler.

Og selv om politikerne lige nu strides om finansieringen af det kommende energiforlig, som forventes at lande på den anden side af sommerferien, så er der bred enighed om, at den halvering af elvarmeafgiften, der er forudsætningen for den voksende bestand af varmepumper, er en god idé.

Fakta
Grøn Gas Danmark anbefaler, at kraftvarmeværker, der ønsker at skifte fra ét brændsel til et andet, fortsat skal kunne anvise en positiv samfundsøkonomisk - frem for alene en selskabsøkonomisk - gevinst ved skiftet.

I den individuelle opvarmning kan helhedstænkning fremmes ved hybridvarmepumper, der både udnytter grøn el og grøn gas.

Grøn Gas Danmark anbefaler derfor, at der skabes bedre rammer for hybridvarmepumper i den individuelle opvarmning.

Kilde: Grøn Gas Danmark

Gasmotorerne fungerer jo fint
Men ikke hvis man spørger Susanne Juhl, administrerende direktør i Danmarks største gasselskab, HMN Naturgas. Og talsperson for det interessefællesskab af gasselskaber, som kalder sig Grøn Gas Danmark.

Herfra advarer man mod, at regeringens energiudspil kan medføre fejlinvesteringer i biomassebaserede varmeværker, som hverken er godt for klimaet, forsyningssikkerheden eller samfundsøkonomien.

Grunden til, at fjernvarmen bliver billigere, er, at selskaberne som alternativ til naturgas med høje afgifter anvender brændsler uden afgifter. Og så er det jo ikke stor kunst at sænke priserne. Problemet er, at gasmotorerne fungerer fint, og at det svarer til at smide penge ud af vinduet at skrotte dem før tid.

Susanne Juhl
Adm. direktør, HMN Naturgas

“Grunden til, at fjernvarmen bliver billigere, er, at selskaberne som alternativ til naturgas med høje afgifter anvender brændsler uden afgifter. Og så er det jo ikke stor kunst at sænke priserne. Problemet er, at gasmotorerne fungerer fint, og at det svarer til at smide penge ud af vinduet at skrotte dem før tid,” siger hun.

Hold fast i samfundsøkonomiske beregninger
Energiudspillet foreslår, at fjernvarmesektoren sættes fri fra bindingen til naturgas og kravet om at samproducere el og varme. Hvilket på kort sigt kan sænke priserne hos forbrugerne. Gasselskaberne er dog bekymrede for de langsigtede konsekvenser.

”Et overset element i omstillingen af fjernvarmen er spørgsmålet om samfundsøkonomi. Én ting er, at vi afgiftsmæssigt får ligestillet el og biomasse til fjernvarme, så værkerne selskabsøkonomisk og dermed brugerøkonomisk kan tilbyde billigere fjernvarme uanset teknologi. Noget andet er, hvad der samfundsøkonomisk er det bedste valg,” siger Susanne Juhl.

0:000:00