Debat

Greenpeace: Coronakrisen er ikke en undskyldning for at sætte omstillingen på standby

DEBAT: Dele af erhvervslivet bruger coronakrisen som ny undskyldning for at udskyde omstillingen. Det er en god påmindelse til politikerne om, hvor afgørende det er, at den grønne omstilling tænkes ind i krisehåndteringen, skriver Helene Hagel fra Greenpeace.

Flybranchen, transportindustrien og dele af landbrugssektoren advarer om at indføre klimaafgifter på blandt andet flyrejser og kød.
Flybranchen, transportindustrien og dele af landbrugssektoren advarer om at indføre klimaafgifter på blandt andet flyrejser og kød.Foto: Adobe Photoshop Camera Raw 12.2 (Windows)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helene Hagel
Klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace

Coronakrisen går hårdt ud over erhvervslivet, som af gode grunde beder om hjælp. Men desværre ser vi lige nu også, hvordan dele af Danmarks erhvervsliv gør nødråbet til en opfordring om at sætte den grønne omstilling på standby.

Flybranchen, transportindustrien og dele af landbrugssektoren advarer således i en forsidehistorie fra Politiken om at indføre klimaafgifter på blandt andet flyrejser og kød, selvom disse afgifter vil være afgørende virkemidler - også anbefalet af Klimarådet - til at nå Danmarks klimamål. 

Grøn omstilling er en konkurrencefordel 
Det er meget beklageligt, at dele af erhvervslivet nu bruger coronakrisen som en ny undskyldning for at udskyde omstillingen. Heldigvis virker det ikke til at være den generelle holdning at dømme fra andre udmeldinger. Af gode grunde, for hvis du som virksomhed vil have konkurrencefordele på fremtidens marked, skal du arbejde for at blive den bedste til grøn omstilling. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I den virkelighed, vi er i - og med hastig fart bevæger os mere i retning af - bliver evnen til omstille sig og producere mere klimavenligt et benhårdt konkurrenceparameter, der også vil kunne aflæses på de økonomiske bundlinjer. Hvis din forretning ikke er bæredygtig på den grønne og sociale bundlinje er det svært at forestille sig, at du i en nær fremtid kan have positive tal på den økonomiske bundlinje. 

Når dele af dansk erhvervsliv lider nu og forståeligt nok efterspørger hjælp, bør både politikere og erhvervet derfor samtidig overveje, hvad prisen vil være, hvis man ikke bliver en del af den grønne omstilling. Dem, der ikke ser skriften på væggen og i en fart får omstillet, bliver der rent ud sagt ikke plads til i en fremtid, hvor vi gør som lovet og bidrager til at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.

Opråbet fra dele af erhvervslivet er en god påmindelse til politikerne om, hvor afgørende det er, at den grønne omstilling tænkes ind i krisehåndteringen.

Hjælp til erhvervslivet skal følges af grønne modkrav
Opråbet fra dele af erhvervslivet er en god påmindelse til politikerne om, hvor afgørende det er, at den grønne omstilling tænkes ind i krisehåndteringen, så vi som samfund ikke forsøger at løse coronakrisen, mens vi mere eller mindre utilsigtet forværrer klimakrisen. 

Den bedste vej til en økonomisk stabilisering går igennem en offensiv klimapolitik. Danmark har forpligtet sig til at reducere 70 procent af vores samlede drivhusgasudledning i 2030, og derfor har vi hverken tid eller råd til at træde på bremsen, og erhvervslivet må ikke fritages for sit ansvar for at bidrage til omstillingen.

Der ligger heldigvis en gylden mulighed for at imødekomme coronakrisens høje pris for dansk økonomi og samtidig accelerere den grønne omstilling i de kommende stimuluspakker.

Den mulighed kan vi udnytte ved at kombinere hjælp og støtte til erhvervslivet med grønne modkrav og betingelser. Coronakrisen kræver, at vi alle tager ansvar for og hensyn til hinanden, og derfor skal fællesskabet naturligvis hjælpe erhvervslivet videre. Men alle, der modtager støtte, skal have en klar plan om, hvordan de vil omstille deres produktion, så de bliver en del af løsningen og ikke problemet.

Når det gælder CO2-afgifter, som modstanden aktuelt er møntet på, handler det på samme måde netop om at tilskynde til en nødvendig omstilling og udstikke rammer, som kan give erhvervene et forspring, hvis de ellers sænker paraderne og slipper afgiftsforskrækkelsen.  

Når man bruger afgifter, betyder det jo heldigvis også, at man kan opnå markante fordele ved at sænke sin klimabelastning. Problemet er netop, at det i dag enten er gratis eller alt for billigt at forurene, og det er ifølge en lang række økonomer og eksperter i blandt andet Klimarådet på høje tide, at vi begynder at håndhæve forureneren-betaler princippet og konkretisere det i en pris på drivhusgasser. 

Døren til fremtiden står på vid gab for dansk erhvervsliv, men det er op til de enkelte, om man vælger at træde igennem den og dermed samtidig fremtidssikrer sin eksistens. Politikerne bør i hvert fald ikke tøve med at vise vejen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Hagel

Klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00