Debat

Greenpeace: Grøn realisme er langt fra Paris

DEBAT: Lars Chr. Lilleholt (V) har i løbet af et år sænket det klima- og energipolitiske ambitionsniveau og nedbremset Danmarks grønne omstilling, skriver Tarjei Haaland fra Greenpeace. Vi skal derfor lægge os i selen, hvis vi skal leve op til Paris-aftalens skærpede mål.

Foto: Greenpeace
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tarjei Haaland
Klima- og energipolitisk rådgiver, Greenpeace

Med regeringsgrundlaget for Løkke-regeringen blev det lysende klart, at der var tale om et opgør med den tidligere regerings ambitiøse klima- og energipolitik. Et opgør, som Lars Christian Lilleholt (V) blev sat til at effektuere som minister for energi, forsyning og klima.

Målet om 100 pct. vedvarende energi i 2050 blev ændret til, at ”vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050, så Danmark i 2050 kan producere vedvarende energi nok til at kunne dække det samlede danske energiforbrug”. Det udelukker altså ikke brug af fossile brændsler i 2050 og derefter, hvis der produceres en tilsvarende mængde vedvarende energi til eksport.

Skrottet, droppet eller skåret væk
De nationale mål om kuludfasning i 2030 og 100 pct. vedvarende energi i el- og varmesektoren i 2035 skrottet. Det var mål, der kan sikre en relativt hurtig udfasning af de fossile brændsler og omstillingen til vedvarende energi. Målet om 40 pct. reduktion af drivhusgas-udslippet i 2020 i forhold til 1990, som var aftalt med de Konservative, blev også droppet.

Fakta
Frem mod sommerferien gør debatten på Altinget: energi og klima status over energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholts (V) første år i ministerstolen.

Panelet, som de kommende uger giver deres vurdering, består af:
  • Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme 
  • Otto Brøns-Petersen, analysechef Cepos
  • Anne Grete Holmsgaard, direktør, BioRefining Alliance og formand, Energifonden 
  • Bodil Kornbek, formand VedvarendeEnergi
  • Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi 
  • Christian Ibsen, direktør, Concito
  • Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd
  • Jan Hylleberg, adm. direktør, Vindmølleindustrien
  • Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi 
  • Martin Næsby, adm. direktør, Olie Gas Danmark
  • Morten Dyrholm, vicedirektør for public affairs, Vestas
Husk at du også kan blande dig i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

Med finansloven for 2016 blev en lang række ordninger til fremme af energieffektivisering og vedvarende energi nedskåret eller helt sparet væk. Med mantraerne ”grøn realisme” og ”vi har en bunden opgave” har Lilleholt prioriteret helt kortsigtede besparelser på bekostning af investeringer i den forcerede grønne omstilling, som er nødvendig, hvis Danmark skal leve op til Paris-aftalens mål og fastholde Danmark i det internationale førerfelt.

Der er et stort behov for at reducere udslippet af drivhusgasser i landbruget og transportsektoren. Og det er nødvendigt med afgiftsomlæggelser, der kan fremme brugen af grøn el til varmepumper og elbiler. Det er områder, som Lilleholt helt har svigtet.

Med regeringsgrundlaget for Løkke-regeringen blev det lysende klart, at der var tale om et opgør med den tidligere regerings ambitiøse klima- og energipolitik. Et opgør, som Lars Christian Lilleholt (V) blev sat til at effektuere som minister for energi, forsyning og klima.

Tarjei Haaland
Klima- og energipolitisk rådgiver, Greenpeace

Lilleholts forslag om at halvere investeringerne til vedvarende energi ved blandt andet at skrotte de energiforligsaftalte kystnære vindmølleparker i forbindelse med at omlægge denne finansiering fra en afgift på elregningen (PSO-afgiften) til skattebilletten, er desuden oplæg til et forligsbrud i forhold til det brede energiforlig fra 2012.

Pres på regeringen
Med Paris-aftalens mål om, at verdens lande skal sørge for, at stigningen i den globale middeltemperatur skal holdes godt under 2 grader – og tilstræbe en begrænsning til 1,5 grad – er det klart, at alle landes reduktionsforpligtelser og udfasningstakten for brug og produktion af de fossile brændsler skal hæves betragteligt. Det gælder i særlig grad for et rigt land som Danmark.  

Derfor en kraftig opfordring til oppositionspartierne – og gerne også til de konservative – om at sætte sig sammen for at blive enige om en ambitiøs klima- og energipolitik, der lever op til Paris-aftalens mål, og som kan lægge pres på Lilleholt og Løkke-regeringen om at komme til besindelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00