Debat

Grøn biomasse kan afhjælpe landbrugets miljøproblemer

DEBAT: Ifølge direktør for DCA Niels Halberg er det ikke alle biomasser, der er problematiske. Grønne biomasser kan både reducere miljø- og klimabelastningen og samtidig give grøn vækst i landdistrikterne.
Direktør for DCA Niels Halberg tror, grønne biomasser kan løse mange af landbrugets udfordringer.
Direktør for DCA Niels Halberg tror, grønne biomasser kan løse mange af landbrugets udfordringer.Foto: freefotouk/FlickR
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Øget dyrkning af flerårige afgrøder kan være løsningen på en række miljø- og klimaproblemer i landbruget.

Niels Halberg
Direktør for DCA

Niels Halberg
Direktør DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet

I Altinget den 30. oktober er der et indlæg af Concito med titlen "Bæredygtig biomasse er en begrænset ressource". 

Indlægget omhandler primært problemstillinger i forbindelse med anvendelsen af træflis og træpiller, men efterlader det indtryk, at al anvendelse af biomasse er problematisk.

Det er ærgerligt, for der er meget stor forskel på forskellige biomasser, og der er store klimamæssige, miljømæssige og samfundsmæssige perspektiver i en bedre udnyttelse af specielt de ”grønne biomasser”.

Betegnelsen ”grønne biomasser” anvendes om en række afgrøder, som dyrkes i landbruget.

Vi arbejder specielt med flerårige afgrøder såsom græsser og bælgplanter, men også efterafgrøder, roer, elefantgræs og biomasse, som høstes i forbindelse med pleje af naturarealer, kan falde ind under betegnelsen.

Biomasser giver mange gevinster
I forhold til dyrkning af korn er der ved dyrkning af de flerårige afgrøder et langt lavere tab af kvælstof og pesticider til det omgivende miljø, ligesom de flerårige afgrøder bidrager til opbygning af jordens kulstofpulje.

Det indebærer, at øget dyrkning af flerårige afgrøder kan være løsningen på en række miljø- og klimaproblemer i landbruget.

Løsningen ligger især i, at landbruget dyrker flerårige afgrøder på arealer, som er følsomme over for udvaskning af kvælstof og pesticider, mens dyrkningen af korn flyttes til mere robuste arealer.

Mulighederne på området er bl.a. beskrevet i +10 mio. tons planen, som er udarbejdet i samarbejde mellem forskere fra universiteterne i København og Aarhus.

Mængden af bæredygtig biomasse er ikke en statisk størrelse, men noget som kan øges betydeligt – også med fordele for natur, miljø og klima.

+10 mio. tons planen
viser, hvordan det med kendt teknologi er muligt at hente yderligere 10 millioner tons biomasse i dansk landbrug uden at reducere fødevareproduktionen – og samtidig med, at der opnås gevinster for natur, miljø og klima.

Herudover vil en lokal produktion og forarbejdning af biomasse kunne skabe arbejdspladser i landdistrikterne.

Behov for teknologiske muligheder
Der er imidlertid et stort behov for at skabe flere teknologiske muligheder for at anvende de grønne biomasser som grundlag for produktion af energi og andre højværdiprodukter (det er bl.a. betingelsen for at sikre en tilstrækkelig afregningspris for de grønne biomasser).

Vi arbejder bl.a. på at udtrække proteinet fra de grønne biomasser, før de udnyttes til energi eller materialer.

Det vil samtidig kunne bidrage til en øget selvforsyning, hvor vi i dag importerer store mængder proteinfoder.

Ved Aarhus Universitet vil vi i de kommende år anvende ca. 50 mio. kr. på at etablere den nødvendige platform for tværgående samarbejde mellem forskellige forskningsmiljøer og virksomheder.

Intentionen er, at platformen skal sætte Danmark i stand til at bidrage betydeligt til forskningen på området i det kommende europæiske forskningsprogram, Horizon 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00