Grøn delaftale om finansloven på trapperne

FINANSLOV: Det er tæt på enighed om de grønne dele i finanslovforhandlingerne, som flere forventer lander onsdag. Aftalen udmønter over fire år 850 millioner kroner, som Enhedslisten blandt andet forventer går til natur og økologi.

Grøn delaftale om finansloven kan falde på plads onsdag.
Grøn delaftale om finansloven kan falde på plads onsdag.Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Regeringen, Enhedslisten og SF er tæt på at lande endnu en delaftale om næste års finanslov.

Ifølge Altingets oplysninger satser parterne på at lande en aftale om den grønne del af finansloven onsdag. Altinget erfarer i den forbindelse, at man lige nu opererer med en aftale, som sender 850 millioner kroner til grøn omstilling over de næste fire år.

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, vil hverken be- eller afkræfte, om man er tæt på en aftale, men siger i stedet:

"Det er ikke forhandlingerne på det grønne område, der kommer til at blokere for en aftale om finansloven. Jeg forventer, at der kommer noget omkring økologi, natur og energi.”  

Det var her, vi så, at der var en mulighed. Når man har penge til grøn omstilling, var det da oplagt at have elbilerne med i denne omgang. Men vi håber, at man finder en løsning i andre dele af finanslovsforhandlingerne.

Lærke Flader
Branchedirektør, Dansk Elbil Alliance

Han nævner specifikt, at Enhedslisten håber på en aftale, der sender penge til geotermi (jordvarme), og at regeringen har afvist en række af partiets ønsker.

"Regeringen har fuldstændigt afvist at snakke om sprøjtefri zoner i forbindelse med drikkevandet. Den har afvist at etablere en fond med henblik på at investere i forebyggende foranstaltninger i forhold til klimaforandringer," siger Per Clausen, der også fortæller, at regeringen har nægtet at bruge midler på at afgiftsfritage elbiler i forbindelse med de grønne forhandlinger.

Hvad er det så, I gerne ser kommer med i den her aftale?

"I forhold til energiområdet ser vi gerne, at der kommer penge til geotermi, og at der komme støtte til at bruge el i varmeproduktion. Så har det været en prioritet for os, at der bruges penge til omlægning til økologi, ligesom at vi også gerne vil have penge til cirkulærøkonomi (genanvendelse af ressourcer, red.)," siger Per Clausen.

Elbilbranche ærgrer sig
Fra elbilbranchen havde man håbet, at den grønne del af finansloven vil sende penge til at forlænge afgiftsfritagelsen for elbiler, som udløber 1. januar 2016. Og det ærgrer branchedirektør i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader, at der ikke er udsigt til det.









0:000:00