Debat

Grøn omstilling på finansloven

DEBAT: Danmark bør være foregangsland på det grønne område, hvor forbruget skal være styret af vores økologiske råderum. Derfor sætter Enhedslisten grøn omstilling i centrum for finanslovsforhandlingerne med regeringen, skriver Enhedslistens Per Clausen.

Danmark skal være foregangsland, når det gælder grøn omstilling, det mener miljøordfører for Enhedslisten, Per Clausen.
Danmark skal være foregangsland, når det gælder grøn omstilling, det mener miljøordfører for Enhedslisten, Per Clausen.Foto: Mark Knudsen/Enhedslisten.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Clausen
Miljø-, klima- og energiordfører for Enhedslisten

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Konsekvensen af årtiers økonomiske vækst i den rige del af verden er en jordklode i alvorlig krise. Hvert eneste år forbruger verdenssamfundet flere ressourcer, end jordkloden kan levere. Danmark er det fjerdemest ressourceforbrugende land i verden målt per indbygger. Hvis alle forbrugte som os, ville vi have brug for mere end fire jordkloder.

Konsekvensen af dette løbende overforbrug ser vi overalt i verden, ved at fiskebestande bryder sammen, landbrugsjord udpines, ferskvandsressourcer svinder ind, biodiversiteten er i hastig tilbagegang og klimakrisen forværres hver eneste dag. Det er alt sammen konsekvenser af, at vi tærer mere på jordens ressourcer og økosystemer, end de kan holde til, og det betyder, at vi efterlader en fattigere og mere ustabil jordklode til vores børn og børnebørn.

En verdensøkonomi, der konstant overforbruger ressourcerne, er ikke holdbar på sigt, det er åbenlyst. Skal vi vende udviklingen, er det nødvendigt med en grøn omstilling af samfundet, der tager afsæt i, at de økonomiske aktiviteter skal holde sig indenfor de grænser, der sættes af miljø og klima.

Det er Enhedslistens vision, at Danmark skal være foregangsland for den grønne omstilling, og det land, der kan vise, at det kan lade sig gøre at omstille et vestligt højt udviklet velfærdssamfund til en grøn ligevægtsøkonomi uden økonomisk vækst.

Per Clausen
Miljø-, klima- og energiordfører (EL)

Danmark som foregangsland
Det er Enhedslistens vision, at Danmark skal være foregangsland for den grønne omstilling, og det land, der kan vise, at det kan lade sig gøre at omstille et vestligt højt udviklet velfærdssamfund til en grøn ligevægtsøkonomi uden økonomisk vækst. Verden har brug for et foregangsland, der kan vise vejen for økonomier i resten af verden.

Ved at være foregangsland vil Danmark komme i front med udvikling af teknologier og løsninger, som resten af verden kan bruge i deres omstilling. Vi ved allerede i dag, at der vil være stor global efterspørgsel efter teknologier og løsninger, der understøtter den grønne omstilling. Hvad enten det er forbedret ressourceudnyttelse, klimaneutralt landbrug, fossilfrie transportløsninger, vedvarende energi og energieffektiviseringer.

Problemerne med knappe naturressourcer og klimaforandringer er globale og voksende. Det vil derfor give Danmark en lang række fordele at opbygge styrkepositioner indenfor de områder, hvor resten af verden står overfor store investeringer.

Grøn omstilling af centrale sektorer
Derfor fremlægger Enhedslisten i forbindelse med finanslovsforhandlingerne et udspil, der fokuserer på den grønne omstilling af centrale sektorer i samfundet, med sigte på at Danmarks økonomiske aktiviteter inkl. forbrug skal holde sig inden for vores økologiske råderum.

Det langsigtede mål er, at Danmarks økologiske fodaftryk er reduceret til en fjerdedel i 2030 og en tiendedel i 2050. Kun på den måde kommer vores økonomiske aktiviteter indenfor vores økologiske råderum, samtidig med at vi på sigt giver plads til at andre, langt fattigere befolkningsgrupper får mulighed for økonomisk vækst og udvikling.

Udspillet er Enhedslistens bud på, hvad man bør iværksætte her og nu for at sætte gang i den grønne omstilling af samfundets centrale sektorer. Og udspillet er Enhedslistens oplæg til forhandlinger om finansloven for 2015. Det er åbenlyst, at udspillets mange initiativer ikke kan rummes i en enkelt finanslov, men det er vigtigt, at finansloven indeholder væsentlige elementer fra dette udspil, der samlet set peger i retning af ambitionen om en grundlæggende og omfattende grøn omstilling af vores samfund.

Udover et oplæg til forhandlingerne skal pakken ses som en mere samlet præsentation af vigtige dele i vor grønne politik og synliggøre, hvordan de enkelte elementer, vi arbejder for, skal ses som brikker i et samlet hele for en grøn omstilling af samfundet (læs udspillet til højre).

Dokumentation

Enhedslistens syv punkter for grøn omstilling af samfundet

1. Energiomstillingen op i gear:
Vi ønsker at forcere omstillingen af energisystemet og klimaindsatsen gennem en række konkrete tiltag:

  • Vedvarende Energi
  • Energibesparelser

2. Omstilling af landbrugssektoren
Omstilling af landbrugsproduktionen for at opnå mere natur og biodiversitet, renere miljø og mere lokal beskæftigelse:

  • Omstilling af produktionen
  • Fremme af natur og biodiversitet

3. Omstilling til langtidsholdbart fiskeri
Udspil til tiltag, som vil genoprette havnatur og fiskebestande og skabe mere lokal beskæftigelse:

  • Grøn omstilling af fiskeriet
  • Beskyttelse af miljøet

4. Omstilling til klimarigtig trafik
En afskaffelse af forældede fradrag i bilafgifter kan finansiere en begyndende omstilling af trafikområdet sammen med konkrete tiltag for handicappede mm:

  • Modernisering af registreringsafgiften, herunder cykelpulje, billigere billetter og bedre kollektiv trafik
  • Bedre tilgængelighed for handicappede og ældre
  • Bedre vilkår for kollektive pendlere
  • Fleksibel kollektiv trafik i yderområder
  • El- og brintbiler

5. Fremtidssikret byggeri
Vi ønsker en ny strategi for byggesektoren i samspil med miljø og sociale aspekter, der understøtter fællesskaber, samt at styrke indsatsen med klimatilpasning:

  • Vugge-til-vugge i byggesektoren
  • Ny tilgang til ’det byggede miljø’
  • Klimatilpasning

6. Omstilling til cirkulær økonomi
Vi ønsker en omstilling af forbruget gennem grøn produktinnovation, nye forretningsmodeller og forbrugsmønstre, der understøtter en cirkulær økonomi. Fokus er:

  • Den nye deleøkonomi
  • Materialestrømme lukkes

7. Alternativer til BNP: Samfundsudviklingen skal måles med nye indikatorer, der fortæller, om vi er på rette vej i forhold til at nedbringe ressourceforbrug og miljøbelastning til et bæredygtigt niveau, samtidig med at vi øger velfærd og livskvalitet for mennesker.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00