Grønland tilslutter sig dansk-ledet alliance mod olie- og gasudvinding

Grønlands landsstyre fortsætter sine klimapolitiske initiativer ved at tilslutte sig en dansk-ledet alliance, der vil sætte en slutdato for deres olie- og gasproduktion eller på anden vis bidrage til at reducere olie- og gasproduktionen.

Foto: Andreas Krog
Andreas KrogMorten Øyen

(KØBENHAVN/GLASGOW) Grønland tilslutter sig en international alliance af lande, der der enten vil sætte en slutdato for deres olie- og gasproduktion eller på anden vis bidrage til at reducere olie- og gasproduktionen.

Beslutningen blev præsenteret på klimatopmødet COP26, der lige nu finder sted i den skotske by Glasgow, og er det tredje trin i en tretrinsraket af klimatiltag, som det nye grønlandske landsstyre har taget siden den kom til i april i år.

Alliancen går under navnet ”Beyond Oil and Gas Alliance” (BOGA) og er blevet til på initiativ af Danmark og Costa Rica. Det danske arbejde med at samle alliancen udspringer af Nordsøaftalen fra sidste år, der betyder, at Danmark stopper sin indvinding af olie og gas i 2050 og aflyser alle fremtidige udbudsrunder.

Ved klimatopmødet tilsluttede Frankrig, Irland, Sverige, Wales, Grønland og Quebec sig det dansk-costarikanske initiativ, mens New Zealand, Portugal og Californien er blevet associerede meddelelser. (Se boks til højre).

Den danske klimaminister Dan Jørgensen er glad for at Grønland går med i alliancen. Det får det nemlig til at batte noget.

”Danmarks olieproduktion var i 2019 den største i EU. Men vi har reserver, som vi nu siger ikke skal bruges. Og Grønland er også med, som har meget betydelige reserver. Så det her er ikke en lille ting,” pointerede Dan Jørgensen på et pressemøde i Glasgow torsdag.

Han pegede desuden på, at den nye alliance sætter olie- og gasproduktionen til debat.

”BOGA bringer udfasning af produktion af olie og gas ind i hjertet af klimadebatten. Det kan virke provokerende og det er ikke nemt,” sagde den danske minister og tilføjede, at der dog ikke en vej uden om at begynde at se på et stop for olie- og gasproduktionen.

”Der er ingen fremtid for olie og gas i en 1,5 graders-verden,” sagde Dan Jørgensen med henvisning til målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.

0:000:00