Grønne pilotprojekter går for langsomt

PROJEKTMAGERI: Erfaringer med grøn omstilling strander i pilotprojekter. En række organisationer har skrevet fire konkrete anbefalinger, som kan skubbe på omstillingen til vedvarende energi i de danske byer.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard fik en stribe anbefalinger til hurtigere grøn omstilling af byerne med fra sin tidligere arbejdsgiver Concito, da han afrundede konferencen Transform 2012.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard fik en stribe anbefalinger til hurtigere grøn omstilling af byerne med fra sin tidligere arbejdsgiver Concito, da han afrundede konferencen Transform 2012. Foto: Carsten Snejbjerg
Mads Bang
Gode og dyrekøbte erfaringer strander i pilotprojekter og bidrager ikke tilstrækkeligt til, at Danmarks byer bliver omstillet til vedvarende energi.

Det er en af konklusionerne efter konferencen Transform 2012, som i sidste uge satte fokus på byernes muligheder for grøn omstilling.

Chefkonsulent i den grønne tænketank Concito, Susanne Krawack, var med til at samle anbefalinger og konklusioner på konferencen, og hun peger på et stort behov for hurtigere at bringe projekterfaringer videre til den daglige drift.

"Inden for renovering er der masser af gode løsninger, uden at det er gået ind i for eksempel kommunernes almindelige praksis," siger Susanne Krawack, som understreger, at staten lider under samme problem.

"Det med at se helhedsmæssigt på en bygningsrenovering er gjort mange gange i forsøg. Alligevel kan man se en renovering af en skole på grund af skimmelsvamp, uden at nogen ser på energi- og klimarenovering," siger Susanne Krawack, som peger på, at hvis Danmark skal være førende inden for vedvarende energi, så skal erfaringer hurtigere udnyttes. Hun peger på, at lande som Sydkorea er langt hurtigere til at rulle positive resultater ud.

Fakta
  • Sæt rammerne for mere OPI i den grønne sektor.
  • Organisering og ledelse, der fører til samarbejde og koordinering mellem siloerne, både på statsligt og kommunalt niveau. 
  • Lang stærkere samarbejde mellem stat og kommuner - at mange spørgsmål ender i, om staten skal kompensere kommunerne (DUT) er kontraproduktivt for den grønne omstilling. 
  • Hurtig anvendelse af pilotprojekternes resultater i driften.

Kilde: Gate 21

"Vi skal først have et eksempel, så skal vi have en samling anbefalinger og så en vejledning, før det bliver en del af driften. Hvis vi tror på en grøn omstilling, så er vi nødt til at blive hurtigere," siger Susanne Krawack.

Fire anbefalinger
Konferencen blev åbnet af boligminister Carsten Hansen (S) og afsluttet af klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), og deltagerne gav ministrene en huskeseddel med fire anbefalinger med hjem.

De fire anbefalinger kan ifølge Concito og konferencedeltagerne for alvor sætte skub i udviklingen af grønnere byer til en fornuftig pris. Anbefalingerne går også fortrinsvis på at styrke samarbejde og udveksling af viden.

Concito og Transform 2012 anbefaler, ud over fokus på pilotprojekter, større brug af offentlige-private partnerskaber i klima- og miljøindsatsen. Desuden anbefales bedre organisering af indsatsen, så der samarbejdes og koordineres på tværs af fagområder. Endelig skal samarbejdet mellem staten og kommunerne styrkes, fordi diskussionen om, hvem der skal betale regningen, ofte skygger for en effektiv indsats.

Forankring af projekter
Både arrangøren Gate 21 og Concito peger på større forankring af de mange energi- og klimaprojekter som en vej til hurtigere udrulning af projekter. Og det var ikke kun ministrene, som fik anbefalinger med hjem.

0:000:00