Grønt lys til omstridt gasledning

GAS: Baltic Pipe-gasrørledingen bliver en realitet og skal forsyne Polen med norsk gas via Danmark. Det har Energinet og polske GAZ-SYSTEM givet håndslag på. Projektet vil bidrage til at nå klimamål, siger Energinet.

Foto: Energinet
Morten Øyen

Baltic Pipe-gasrørledningen bliver en realitet.

Fakta
Baltic Pipe-projektet

Et er samarbejde mellem Energinet og det polske gastransmissionsselskab  GAZ-SYSTEM S.A.
 Gasrørledningen består bl.a. af 800-950 km nye gasrør i Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen. Baltic Pipe planlægges med henblik på at være klar til drift i 2022. Udbygningen vil have en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. Til sammenligning var det samlede danske gasforbrug 2,5 milliarder kubikmeter i 2016.

Baltic Pipe vil omfatte disse tekniske anlæg og installationer:
  • En 105-110 km ny offshore gasrørledning i Nordsøen fra den norske gasrørledning Europipe II i Nordsøen til modtageterminal i Nybro nord for Varde
  • Udbygninger af det danske transmissionssystem med ca. 210-230 km ny gasrørledning mellem Egtved i Jylland og Sydøstsjælland.
  • En kompressorstation på Sydøstsjælland. Kompressorstationen øger trykket og gasflowet i gasrørledningen i Østersøen.
  • GAZ-SYSTEM står for at etablere en gasrørledning i Østersøen mellem Danmark og Polen.
  • GAZ-SYSTEM foretager de nødvendige udbygninger af det polske transmissionssystem.

Kilde: Energinet

Fra oktober 2022 skal der dermed flyde norsk gas til Polen via Danmark. Det har Energinet og det polske GAZ-SYSTEM truffet endelig beslutning om, efter de sidste aftaler er faldet på plads. Den danske del af investeringen løber op i cirka seks milliarder kroner.

Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse.

”Baltic Pipe vil ikke kun reducere forbrugernes gasregninger i Polen og Danmark. Den nye gasforbindelse vil yderligere styrke og integrere det europæiske gasmarked. Desuden kan Baltic Pipe bidrage til at nå de europæiske klimamål,” siger Thomas Egebo, adm. direktør i Energinet, i pressemeddelelsen.

Baltic Pipe vil ikke kun reducere forbrugernes gasregninger i Polen og Danmark. Den nye gasforbindelse vil yderligere styrke og integrere det europæiske gasmarked. Desuden kan Baltic Pipe bidrage til at nå de europæiske klimamål.

Thomas Egebo
Adm. direktør i Energinet

Rute gennem landskab
Inden Baltic Pipe-byggearbejdet for alvor tager fart, skal der dog stadig nogle aftaler på plads med lodsejere og myndigheder i både Danmark, Sverige og Polen.

Efter planen skal Baltic Pipe gå i land på vestkysten Blåbjerg og gå gennem dele af det danske landskab, fra Egtved i Jylland og ind over Fyn til Sydsjælland for at forlade Danmark syd for Fakse. Derfra fortsætter gasrørledningen ned i havet under Østersøen og skal så gå i land på den polske kyst.

Lokale bekymringer
Fra dansk side har der været betydelig modstand fra lokale borgere langs den planlagte linjeføring, blandt andet ved Everdrup i Næstved Kommune, hvor en stor kompressorstation er planlagt, ligesom Kolding Kommune har kritiseret linjeføringen.

Beslutningen om, hvor Baltic Pipe skal løbe, er dog ikke endelig besluttet. I begyndelsen af 2019 vil Energinet præsentere et nyt endeligt forslag.

”Etableringen af gasrørledningen Baltic Pipe følger planerne. Vi overvåger systematisk, hvordan arbejdet skrider frem og har fokus på de næste faser i projektet. Med investeringsbeslutningerne fra GAZ-SYSTEM og Energinet åbnes et nyt kapitel i vores samarbejde,” siger Tomasz Stepien, adm. direktør i GAZ-SYSTEM, i pressemeddelelsen.

0:000:00