Grønt overblik: Statsledere og aktivister valfarter til klimatopmøde

DET SKER: Verdens ledere skal i næste uge komme igen efter Donald Trumps fuckfinger til klimaindsatsen, og så er der et forslag om mere skov og en stor konference om biogas på programmet. Få overblik her.

En klimaaktivist er på gaden til COP21 i Paris i 2015.
En klimaaktivist er på gaden til COP21 i Paris i 2015.Foto: /ritzau/Matt Dunham
Sine Riis Lund

Velkommen til en uge, hvor mange af os unægtelig kommer til at kigge mod Bonn i Tyskland.

For mandag starter FN’s klimatopmøde COP23, hvor verdens nationer de kommende to uger skal forsøge at følge op på initiativer og mål fra Paris-aftalen i 2015, også kaldet COP21.

I Paris indgik verden for første gang en bindende aftale om at reducere udledningen af drivhusgasser, og de næste to uger skal verdenslederne i Bonn forsøge at komme et skridt nærmere, hvordan vi kan indfri målene og ambitionerne fra Paris-aftalen.

Her skal nationerne vise, om de er i stand til at komme igen, efter klimaindsatsen i juni fik en ordentlig mavepuster af den amerikanske præsident, da Donald Trump meddelte, at han ville trække USA ud af Paris-aftalen.

Rådsmøde for landbruget
Mandag er der også EU-rådsmøde om landbrug og fiskeri, hvor Kommissionen blandt andet vil orientere ministrene om et nyt arbejdsdokument om skummetmælkspulver, der ser på, hvorfor prisen på skummetmælkspulver er forholdsvis lav, for eksempel til sammenligning med prisen på smør, der er meget høj.

På rådsmødet vil Kommissionen også orientere om en rapport, der ser på de nationale handlingsplaner, der skal fremme en bæredygtig måde at anvende pesticider.
I rapporten finder Kommissionen generelt, at rammedirektivet om bæredygtig anvendelse af pesticider ikke har medført store forbedringer i forhold til at reducere miljø- og sundhedsrisici. Dette skyldes ifølge Kommissionen primært medlemsstaternes måde at implementere direktivet på.

Uddannelseskrav til hold af dyr
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal tirsdag i salen og førstebehandle et lovforslag, der vil fastsætte krav om uddannelse for den besætningsansvarlige for erhvervsmæssigt hold af svin, malkekvæg og æglæggende høner.
Lovforslaget vil også give mulighed for at offentliggøre resultaterne af kontrollen med overholdelse af dyrevelfærdslovgivningen, i første omgang på hundeområdet.

Forslag om mere skov
Tirsdag skal folketingets miljøordførere diskutere et beslutningsforslag fra Enhedslisten om at udarbejde en skovplan, der sikrer, at det nationale mål fra 1989 om, at skovarealet skal fordobles inden for en trægeneration, bliver nået. Skovplanen betyder, at der de næste ti år skal etableres 10.000 ha skov med fredsskovspligt.

Konference om biogas
Tre scener er i spil, når Energibyen Skive onsdag og torsdag inviterer til en skandinavisk konference om biogas. Det er den anden konference af i alt tre, der afholdes som led i Biogas2020, der er et grænseoverskridende samarbejde for biogasudvikling inden for Øresund-Kattegat-Skagerrak.
Målet med projektet er at skabe synergier og partnerskaber, der udvikler viden om biogas, der ligger til grund for bæredygtig produktion og øget efterspørgsel.
Dette år er der blandt andet fokus på biogassens rolle i en grøn omstilling, nuværende erfaringer med biomasser og biogas som forretning.
Læs mere om det her.

0:000:00