Anton Lykketoft: Alternativet skal skifte Uffe Elbæk ud for klimaets skyld

DEBAT: Alternativet har muligvis landets mest seriøse klimapolitik. Så enten kan de svigtende vælgere bare ikke se ud over deres egen næsetip, eller også er det partiet, de ikke kan tage seriøst, skriver gymnasieelev Anton Lykketoft uden selv at være i tvivl.

Af Anton Lykketoft
Elev, Rysensteen Gymnasium

I kølvandet på Alternativets landsmøde står det lysende klart: Partiet har brug for en ny politisk leder, forkvinde eller forperson. Ikke bare for partiets egen skyld, men klimaets skyld. Ja, det forholder sig sådan, at det bedste, der kunne ske for den danske klimakamp, ville være nyt lederskab i Alternativet.

For mig står det klart, at hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne, skal vi gøre det sammen, gennem kollektiv handling. Vi har ikke råd til kun at kæmpe kampen hver for sig ved at overlade det til individet.

For på trods af, at der aldrig har været mere fokus på, hvad vi hver især kan gøre, steg Danmarks samlede CO2-udslip sidste år. Vi har derfor brug for fællesskabets gennemslagskraft, hvis vi skal få vedtaget de omvæltende strukturelle ændringer, klimaforandringerne kræver af os. Og i et demokrati som det danske er det nu engang de folkevalgte, der skaber strukturerne.

Vi har derfor et enormt klimamæssigt ansvar for at vælge repræsentanter, der netop evner at fatte seriøsiteten af klimaforandringerne. Problemet er bare, at den mest seriøse klimapolitik bliver præsenteret af et useriøst parti.

Paradoksale meningsmålinger
Som alternativist skal man se med en del bekymring på de seneste meningsmålinger. I måling efter måling viser det sig, at det emne, danskerne går mest op i, er klima og miljø, samt at Alternativet sammen med Enhedslisten bliver anset for at være de grønneste partier.

Alternativet er med andre ord blevet et ansigt for den mest ambitiøse klimakamp i Danmark. Men alligevel er det en kendsgerning, at Uffe Elbæk og co. kun lige knap og nap ligger over spærregrænsen. Hvordan kan det hænge sammen? Hvordan kan vigtigste emne for danskerne være en grønnere klimapolitik, samtidigt med at vælgerne undgår det parti, de selv har vurderet som det grønneste?

Enten kan størstedelen af danskerne ikke se længere end deres egen næsetip, eller også er der noget fundamentalt galt med Alternativet. Jeg ved godt, hvad jeg synes, og jeg tror, at resten af danskerne er enige.

Peniscollager og sexgynger
Partiet, der angiveligt skulle repræsentere en ny politisk kultur, har formået allerede i deres første valgperiode succesfuldt at revolutionere den politiske debat. Uanset om man er fan af Alternativet eller ej, kan man ikke benægte, at uden dem havde vi aldrig diskuteret, om peniscollager skulle have en plads på Christiansborg eller ej.

Man må give Alternativet, at uden dem havde vælgerne heller ikke funderet over, om valgfester skulle foregå i darkrooms omgivet af sexgynger. Og man må give Alternativet, at ikke mange partier formår at vinde en borgmesterpost i København ved sit første kommunalvalg for så bagefter at skabe en eksistentiel krise over noget så ligegyldigt som kontorindretning.

Hvis Alternativet stadig undrer sig over, hvorfor folk har svært ved at tage partiet seriøst, skal man blot forestille sig Uffe Elbæk som statsminister. Hvor pinligt for Danmark ville det ikke være, hvis manden mødte op til et EU-topmøde i en 'unfuck the system-sweater'?

Seriøs klimapolitik
Men der er dog alligevel en grund til, at jeg og mange andre kigger til Alternativet, og ikke alle mulige andre, mere seriøse, partier. Alternativet har på papiret en enormt progressiv og, selv om man ikke ville tro det, sammenhængende politik. Langt størstedelen af Alternativets udspil er gennemtænkte og har et kæmpe potentiale til at gøre Danmark til et bedre sted.

Klimapolitisk er liste Å det eneste parti, der har taget forskerne 100 procent på deres ord og udformet politik derefter. Dette er mere, end man kan sige om vores nuværende regering, der har fremlagt en plan, som på ingen måde overholder de forpligtelser Danmark har over for Parisaftalen.

Når det gælder klimapolitik, er Alternativet det eneste parti, der for alvor tør foreslå de radikale ændringer af samfundet, som vi har brug for. Netop dette er roden til problemet. For så længe Alternativet med rette er det grønneste parti i danskernes øjne, vil partiet være ansigtet på klimakampen.

Og hvis folk ikke kan tage Alternativet seriøst, kan de i forlængelse deraf ikke tage Alternativets klimakamp seriøst.

Giv projektet videre
Med andre ord kan folk ikke få sig selv til at stemme på den mest ambitiøse klimapolitik i Danmark. Ikke på grund af selve politikken, men på grund af dem, der laver den.

Så hvis Alternativet skal vinde den offentlige støtte, der i virkeligheden allerede findes i den brede befolkning, skal de ikke ændre politik. De skal ændre taktik. De skal ændre den måde, de kommunikerer på. Og de skal først og fremmest ændre ledelse. Det skylder de partiets grundidealer, og endnu vigtigere skylder de den danske klimakamp det.

Så kære Uffe Elbæk: Hvis du virkelig vil slå et slag for klimapolitikken i Danmark, hvis du virkelig mener, at Danmark skal være et foregangsland, og hvis du virkelig vil se Alternativets politik gennemført, så overlad dit projekt til en anden.

Rettelse: I en tidligere version af indlægget stod der, at Uffe Elbæk er formand for Alternativet. Det er imidlertid ikke tilfældet: han er politisk leder. Vi beklager fejlen.

Forrige artikel Morten Helveg: Venstre er ramt af grøn feber Morten Helveg: Venstre er ramt af grøn feber Næste artikel Løkkegaard: Klimapagt og bøder skal sikre EU’s grønne omstilling Løkkegaard: Klimapagt og bøder skal sikre EU’s grønne omstilling