Debat

Hans Jørgen Koch: Sådan bliver Norden klimaets grønne topspiller

DEBAT: Med øget samarbejde kan de nordiske lande tage et fælles tigerspring i retningen mod at blive den førende spiller inden for grøn omstilling og bæredygtighed. Det skriver Hans Jørgen Koch, direktør for Nordisk Energiforskning.

Foto: Creative Commons
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Jørgen Koch
Direktør, Nordisk Energiforskning, Nordisk Ministerråd

En god, dugfrisk nyhed for energisamarbejdet i norden er, at Nordisk Energiforskning, Nordisk Ministerråds energiorganisation, nu har taget de første skridt til at realisere Jorma Ollilas anbefalinger til en kraftig, målrettet styrkelse af samarbejdet på energiforskningsområdet.

Jorma Ollila er industrimand, tidligere Nokia-boss og tidligere formand for Shell International.

Ollilas 14 strategianbefalinger til Nordisk Ministerråd sigter på bæredygtig fastholdelse og udbygning af energisektorens hidtidige dramatisk positive effekter for nordisk næringsliv og dermed nordisk økonomisk og social velfærd.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ollilas anbefalinger sigter på, at de nordiske lande for at nå dette mål i samarbejde opbygger ”verdens mest intelligente energisystem”.

Et fælles tigerspring ind i fremtidens stærkt konkurrenceprægede, multimilliardmarked for progressiv klima- og energiteknologi – den ultimative grønne omstilling på energiområdet.

Den fortsatte opbygning af verdens mest intelligente energisystem i Norden kan få betydning langt uden for Nordens grænser.

Hans Jørgen Koch
Direktør, Nordisk Energiforskning, Nordisk Ministerråd

Fem hovedinstrumenter skal bane vejen
Men er der nogen, der også kan visualisere, hvordan et sådant energisystem i Norden kunne se ud?

Ja, det er der. Nordisk Energiforskning afsluttede i 2016 sammen med Det Internationale Energi Agentur (IEA) i Paris et stort, flerårigt forsknings- og udredningsprojekt, Nordic Energy Technology Perspectives (NETP 16).

NETP 16 giver konkrete anvisninger på, hvordan de nordiske landes ambitiøse klima- og energimål kan realiseres på den mest omkostningseffektive og intelligente måde.

Fem hovedinstrumenter i et sådant intelligent og omkostningseffektivt energi-system er:

1. En øget integration af bæredygtig elekticitetsproduktion, -forbrug og -lagring med varmeproduktion og transport.

2. Øget anvendelse af smart, digitaliseret teknologi til at præcisere balancering mellem produktion, transport, oplagring og forbrug af elektricitet og varme.

3. Øget anvendelse af bæredygtig el til personbiler, lettere varetransport, jernbaner og kysttrafik

4. Øget anvendelse af biofuels til langdistance- og tung transport til lands, til vands og i luften

5. Fortsat intensivering af energieffektivitet i især industri og –bygningssektoren.

Og hvordan kommer man så videre med at realisere målet om Norden som verdens smarteste energisystem, for eksempel ved realisering af NETP16 –anbefalingerne?

Fem af de mest konkrete anbefalinger i Jorma Ollilas strategiske gennemlysning fokuserer direkte på øget nordisk samarbejde på energiforskningsområdet, herunder gennem et fælles nordisk energiforsknings- og analyseprogram i størrelsesordenen 500 millioner kroner.

Derfor er det en god nyhed, at Nordisk Energiforskning på sit møde i Reykjavik 27. september har besluttet at indskrive disse anbefalinger som grundpiller i sin nye 4-årsstrategi for årene 2018-21.

Den fortsatte opbygning af verdens mest intelligente energisystem i Norden kan få betydning langt uden for nordens grænser.

Ros for nordiske initiativer
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og andre nordiske statsministre fortjener ros for deres igangsætning af et nordisk statsministerinitiativ.

Det sigter blandt andet efter at tilbyde nordiske, grønne energiløsninger til den globale udfordring, som næsten 200 lande står over for ved at skulle leve op til Paris-klimaaftalens målsætninger.

Statsministeren fortjener også ros for det nye danske initiativ P4GG (Partnership for Green Growth), der sigter på nu at tage hårdt fat på at håndtere truslerne mod det globale klima gennem et samarbejde med og mellem byer og lande verden over.

Et tæt samarbejde mellem disse to statsministerinitiativer ville give begge initiativerne større tyngde og gensidigt styrke hinandens troværdighed. Tilsammen er de fem nordiske lande verdens tolvte-største økonomi, større end for eksempel Rusland.

De nordiske statsministerinitiativer kan i samspil med allerede dokumenterede nordiske best practises på klima- og energiområdet også bruges som et godt grundlag for et virkningsfuldt indspil til de vigtige møder i sommeren 2018 i København/Malmø i de globale energi- og klima-ministermøder i Clean Energy Ministerial og Mission Innovation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Paludan-Müller Koch

Fhv. direktør, Det Internationale Energiagentur (IEA/OECD), Paris (1994-2002) og adm. direktør, Nordisk Energiforskning, Nordisk Ministerråd, Oslo (2014-20)
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00