Har byggeriet tabt det store slagsmål om den grønne dagsorden?

FEATURE: Vindmølleøer og elbiler tager al rampelyset i den klimapolitiske debat, mens der sættes nye spørgsmålstegn ved CO2-effekten af energirenoveringer. Har byggesektoren været dårlige lobbyister, eller er energibesparelser et forældet redskab i en moderne grøn verden?

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

”Hvor godt synes I selv, at I har gjort det?”

Hovedparten af den danske byggebranche var den 8. marts 2019 samlet i Fællessalen på Christiansborg, da det noget flabede retoriske spørgsmål blev stillet.

Folk i salen fik kun lov at tygge på spørgsmålet et par sekunder, før spørgeren – på klingende fynsk – gav sit eget bud på et svar.

”Ikke særligt godt, hvis jeg selv skal sige det. Jeg mener faktisk, at I har været elendige lobbyister!”

Lars Aagaard har i rigtig mange år sagt, at det med energieffektiviseringer ikke er så vigtigt, nu hvor energien er grøn. Han har en pointe den dag, al vores energi er grøn. Det er den mildest talt ikke

Connie Hedegaard
Concito

Afsenderen var Bendt Bendtsen, der på det tidspunkt stadig havde to måneder tilbage som konservativt medlem af EU-Parlamentet.

Han var blevet inviteret af den nu hedengangne brancheorganisation Dansk Byggeri til at tale ved præsentationen af deres årlige energianalyse. Og det var ganske rigtigt ikke et tidspunkt, hvor byggesektoren kunne bryste sig af voldsomt mange politiske sejre, selvom klimadagsordenen dengang var på sit hidtil højeste. 

Vindmøller i rampelyset
Danmark stod populært sagt foran historiens første ”klimavalg”. VLAK-regeringen havde forinden indgået en bred energiaftale, som bød på tre nye havvindmølleparker og en udfasning af benzin- og dieselbiler i 2030. Tiltag der fem år tidligere allerhøjest var en våd drøm hos partistifterne bag Alternativet.

Men byggeriets argumenter om, at energieffektiviseringer bør spille en mindst lige så stor rolle, vandt ikke indpas på Christians-
borg. Vindmøller og elbiler tog i stedet rampelyset, mens ruder, rockwool og renoveringer blev et komma i klimakampen.

Det var angiveligt en af årsagerne til, at Rockwool, Velux, Grundfos og Danfoss op til energiaftalen i 2018 stiftede interesseorganisationen Synergi. Og kun to måneder efter at Bendt Bendtsen revsede byggesektorens lobbyister, blev han selv lobbyist, da han skiftede politikertilværelsen i Bruxelles ud med en formandspost i den nystiftede organisation.

0:000:00