Debat

Haves: FN's 15. klimakonference. Søges: Værtsnation

DEBAT: Der mangler ressourcer til at håndtere logistikken op til klimatopmødet, skriver People's Climate Action i et debatindlæg.
Berit Asmussen, People's Climate Action.
Berit Asmussen, People's Climate Action.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Berit Asmussen
Bestyrelsesformand for People's Climate Action

Det er en kendt sag, at Connie Hedegaard kæmpede for at sikre Danmark og København klimakonferencen.

Men mindre kendt er det nok, at det egentlige arbejde med at sikre, at Danmark fremstår som en imødekommende værtsnation over for de udenlandske besøgende, er lagt i hænderne på NGO'erne.

Det er i alle aktørers interesse, at klimakonferencen og de omkringliggende civilsamfundsaktiviteter forløber godt, og at Danmark bliver brandet som en klimabevidst nation og en professionel vært.

Gode viljer - og ideer - er der nok af. Men handling og ressourcer er anderledes sparsomme.

Berit Asmussen
Bestyrelsesformand for People's Climate Action

Ansvaret for logistik, planlægning, overnatningsmuligheder og information til de mange tilrejsende bør være fordelt mellem såvel Københavns Kommune som regeringens klimakonferenceudvalg, Udenrigsministeriets COP15-sekretariat og klimasekretariatet People's Climate Action som repræsentant for NGO'erne.

For et fælles ansvar er ofte lig med intet ansvar.

Gode viljer - og ideer - er der nok af. Men handling og ressourcer er anderledes sparsomme.

20 millioner kroner har regeringen givet gennem People's Climate Actions indstillingsudvalg, hvoraf de otte millioner er afsat til et parallelt og folkeligt forum i DGI-byen.

Tilbage i puljen var 12 millioner kroner, som over 150 projekter har kæmpet for at få del i, heraf har 50 projekter fået del i midlerne. Nogle med en million kroner såsom folkehøjskolerne, andre med 10.000 kroner.

Mange af projekterne har handlet om logistik for de tilrejsende - eksempelvis New Life Copenhagen, der sikrer overnatning for forhåbentligt 5.000 udlændinge og Økologisk Landsforening, hvis økologiske folke-klimakøkken vil hjælpe med bespisningen.

Ingen tager ansvar
På trods af liden tid og endnu færre penge er der masser af ildsjæle og initiativer blandt foreninger og organisationer i Danmark. Og samarbejdet med myndigheder såsom politi, Udenrigsministerium, brandmyndigheder og organisationer går glimrende. Men at tage det endelige ansvar for, at vi sikrer, at de logistiske udfordringer bliver håndteret professionelt, gør ingen.

Vi har flere gange opfordret myndigheder til at engagere sig i logistikken, og Undervisningsministeriet har sagt ja til at hjælpe med at få skolerne til at åbne gymnastiksalene.

Ingen vil dog skyde ressourcer i opgaven.

Med fire heltidsansatte i People's Climate Action-sekretariatet er der ikke p.t. kræfter til at løse opgaven, og vores 40 medlemsorganisationer har brugt alle deres frivillige kræfter og de bevilgede beløb på at kreere borgerinvolverende kampagner, der skal engagere befolkningen i klimaproblematikken.

Skal Danmark lykkes som værtsnation for COP15 kræver det mere end gode viljer. Det kræver, at alle tager et medansvar for planlægningen. Vi i People's Climate Action vil gerne løse en del af opgaven, men vi kan ikke gøre det baseret på frivillige kræfter alene.

People's Climate Action arbejder for, at COP15 bliver en succesfuld politisk, kulturel og social begivenhed, der involverer og engagerer flest mulige borgere. Vi er stiftet af over 40 store og små NGO'er og finansieres af Udenrigsministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Berit Asmussen

Kampagnekoordinator, Our Fish, medstifter, Ekspedition Plastik
cand.comm. i miljøbiologi (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00