Hedegaard nedtoner Durban-aftale

KLIMAAFTALE: EU's klimakommissær Connie Hedegaard regner ikke med en forpligtende aftale om CO2-begrænsning i Durban senere i år. Hun skyder skylden på USA.
Niels Th. Dahl

Der kommer næppe nogen internationalt forpligtende aftale om CO2-reduktioner ved klimatopmødet i Durban i Sydafrika senere i år.

Det spår EU's klimakommissær Connie Hedegaard i dagbladet Politiken.

"Vi kan godt læse den politiske situation i USA. Faktum er, at USA ikke kommer til at flytte sig på denne side af Durban-mødet," siger hun og håber i stedet på, at der ved Durban kan lægges en nærmere plan for, hvornår en senere bindende aftale kan indgås:

"I Durban vil vi forsøge at få en plan med deadlines for, hvornår vi kan nå frem til en juridisk bindende aftale, der også omfatter både USA og Kina."

Faktum er, at USA ikke kommer til at flytte sig på denne side af Durban-mødet.

Connie Hedegaard
Klimakommissær

USA's skyld
Connie Hedegaard lægger skylden for udsigterne til et sløjt resultat på de politiske kredse i USA, der ikke er lige så overbeviste om klimaforandringerne og deres årsager, som EU og kommissæren selv er. De er fortrinsvis i det republikanske parti, der har flertallet i den amerikanske kongres, men vækker i øvrigt også genklang i store dele af den amerikanske befolkning.

Connie Hedegaard gik i en paneldebat for nylig så vidt som til at kalde holdningen for "antividenskab" og tilføjer over for Politiken, at "når man hører amerikanske præsidentkandidater benægte klimaforandringerne, ser det svært ud".

EU skal gå enegang
I mangel af bedre bør EU-landene forlænge det ensidige tilsagn om at begrænse CO2-udslippet, mener klimakommissæren. Hun hæfter sig ved, at tidligere klimaskeptiske lande som Slovenien, Ungarn, Estland og Tjekkiet er begyndt at skrive klimahensyn ind i deres overordnede målsætninger. Kun Polen er fortsat ikke helt i tråd med EU's overordnede politik:

"Det er klart, at Polen, som er en kulnation, har en anden tilgang," siger hun.

0:000:00