Debat

Morten Helveg: Regeringen koster dansk erhvervsliv og klimaet dyrt

DEBAT: Mens Tyskland, Frankrig og Sverige forsøger at hæve den grønne overligger, hænger Danmark i bremsen. Det går ud over både klimaet og den danske eksport af grønne løsninger, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Morten Helveg Petersen (R) opfordrer regeringen til at gå efter en ambitiøs løsning på torsdagens EU-møde. 
Morten Helveg Petersen (R) opfordrer regeringen til at gå efter en ambitiøs løsning på torsdagens EU-møde. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem, Europa-Parlamentet

Torsdag drøfter EU’s 28 energiministre fremtiden for Europas grønne omstilling. De skal blive enige om målsætninger for vedvarende energi og energieffektivitet, der udgør selve forudsætningen for at bekæmpe klimaforandringer.

Men regeringen hænger desværre i bremsen. Mens lande som Frankrig, Tyskland og Sverige forsøger at hæve den grønne overligger, nøler regeringen med at trække resten af Europa i en bæredygtig retning, og det er dybt uforståeligt.

Ud fra et økonomisk, klimamæssigt og sikkerhedspolitisk perspektiv.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Gode eksportmuligheder
Hvis vi ser på de økonomiske aspekter af EU’s kommende energilovgivning, er der et stort dansk eksportpotentiale. I Danmark er vi langt fremme på vindenergi, som bliver en stadigt vigtigere og billigere del af vores samlede energiforbrug.

Faktisk er omkostningerne forbundet med at producere vedvarende energi faldet så markant, at sol og vind nu kan konkurrere fuldt ud med fossile energikilder. En højere grøn overligger i EU vil åbne op for et attraktivt eksportmarked rundt om i Europa, hvor andelen af grøn strøm stadig er lav.

Uanset om man er købmand, hippie eller kaptajn, er EU’s nye lovgivning på energiområdet afgørende.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem, Europaparlamentet

Samtidig er energieffektivitet en dansk styrkeposition, der skal ud over rampen. Virksomheder som Grundfos, Danfoss, Rockwool og Velux leverer løsninger, der reducerer både energiforbrug og udgifter for offentlige budgetter og private virksomheder.

Derfor kan den danske regering med god samvittighed hæve ambitionsniveauet på europæisk plan, hvor der stadig er lavthængende frugter inden for energieffektivitet.     

Vedvarende energi gør os fri af Rusland og hjælper klimaet
Ud fra et klimamæssigt perspektiv er der heller ingen vej udenom. Vi skal simpelthen reducere vores CO2-forbrug dramatisk for at leve op til Parisaftalen og bekæmpe klimaforandringerne.

I Danmark var vi fra 1990-2010 i stand til at reducere vores CO2-udslip, samtidig med at vi fordoblede størrelsen på vores økonomi. Det gjorde vi ved netop at investere massivt i vedvarende energi og energieffektivitet. Nu skal vi have hele Europa med og danske løsninger fra vindmøller til varmepumper kan hjælpe de lande, der ikke har knækket koden.

I øst udgør Rusland i stigende grad en trussel mod vores sikkerhed. Vi oplever angreb på både mennesker og IT-infrastruktur i Europa, samt opbygning af militær kapacitet ved grænsen til EU.

Derfor giver det kun mening at reducere vores afhængighed af Putins olie og gas, som fortsat betyder, at Europa årligt sender milliarder af kroner til Moskva. Hvis vi vil modgå Putins Rusland, skal vi ramme dem på pengepungen ved ikke længere at købe deres naturressourcer.

I stedet skal vi forbruge mindre energi ved at øge vores effektivitet, samt omstille os til så meget vedvarende energi som muligt.

Uanset om man er købmand, hippie eller kaptajn, er EU’s nye lovgivning på energiområdet afgørende. Torsdag har regeringen mulighed for konkret at sørge for, at lovgivningen er så ambitiøs som mulig.

Jeg opfordrer regeringen til at tage vores nabolande i hånden og hæve den grønne overligger.

Til gavn for Danmark, Europa og klimaet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00