Her er de 55 projekter, som får penge fra EUDP

EUDP: Der er sat navn på de 55 projekter, som skal dele 183 millioner kroner fra EUDP. Et projekt skal blandt andet fremme markedet for flydende havmøller.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Hele 55 projekter er blevet begavet med et monetært skulderklap fra det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

I alt 183 millioner kroner er blevet delt ud. I tilgift hertil bidrager virksomhederne selv med 145 millioner kroner.

”Det har været endnu en spændende runde, og jeg er meget tilfreds med, at EUDP også i år kan støtte en række innovative virksomheder, som kan fastholde Danmarks position som et energiteknologisk pionerland,” siger EUDP-bestyrelsens formand Thea Larsen i en pressemeddelelse.

Projekterne kan deles op i to kategorier. Den første er 30 projekter, som skal dele 153 millioner. Og derudover 25 projekter vedrørende internationalt samarbejde, som skal slås om 30 millioner kroner.

Formålet med den sidste gruppe projekter er at hjemtage energiteknologisk viden til Danmark.

Nyt marked for flydende havmøller
I pressemeddelelsen fremhæver Energistyrelsen blandt andet projektet Tetraspar.

Havvindmøller kan levere syv gange Europas elforbrug og fire gange USA’s elforbrug. Det meste af potentialet i offshore vindkraft er imidlertid på havdybder, hvor udbygningen kun kan ske med flydende havmøller.

I Tetraspar er der lagt vægt på, at de enkelte elementer – flydere, køl og strukturdele – er industrialisérbare og vil kunne masseproduceres i vindmølleindustriens normale forsyningskæde i Danmark. Fundamentet og vindmøllen forventes at kunne installeres i enhver havn af rimelig størrelse under anvendelse af en almindelig mobilkran.

Og det vil resultere i et betydeligt dyk i omkostninger for flydende offshore vindkraft, skriver Energistyrelsen.

0:000:00