Her er de vigtigste klimatiltag i finanslovsudspillet

FINANSLOV: Milliarder til en såkaldt corona-krigskasse, videreførelse af State of Green og ekstra penge til grøn forskning. Altinget guider dig igennem de grønne dele i regeringens udspil til finansloven for 2021.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er sparsomt med nye klimatiltag i regeringens forslag til næste års finanslov.

Ligesom sidste års udspil til finanslov fra S-regeringen er der flere penge til grøn forskning, mens der på ny lægges op til at spare på bredbåndspuljen. Til gengæld er der en ny ”krigskasse”, der måske kan ende med at sætte grønne aftryk.

Det fremgår af regeringens finanslovforslag, der blev fremlagt mandag.

Udspillet er stærkt præget af coronakrisens aftryk på dansk økonomi, og det store hovednummer er da også en såkaldt corona ”krigskasse” på 9,2 milliarder kroner.

Den skal umiddelbart holde hånden under et udsat erhvervsliv, gerne på en grøn måde, men kan også ende med at blive brugt på en corona-vaccine, skulle sådan en blive klar i en nærmeste fremtid.

De nærmere detaljer om, hvornår "krigskassen" skal bruges og hvordan, holder regeringen tæt til kroppen.

Fra ”krigskassen” har regeringen dog allerede øremærket 750 millioner kroner til grøn forskning.

Ikke nok at se på finansloven
Konkrete klimatiltag er der til gengæld ikke rigtig nogle af, men det kommer der senere i efteråret, hvor der er bebudet klimaforhandlinger om transport, landbrug og en grøn skattereform, lyder det fra regeringen.

"Man kan ikke se alene på, hvad der er i finansloven. Man er nødt til at se på den samlede plade," sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet.

0:000:00