Her er de vigtigste knaster i energiforhandlingerne

STATUS: Skal det være en stor energiaftale, eller er det bedre med en mindre, hurtig aftale? Og hvad er konsekvenserne, hvis aftalen ikke kommer inden sommer? Altinget har spurgt tre iagttagere.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Efter nogle uger med stilstand i diskussionerne om finansiering af det næste energiforlig bliver sommerferien stadig tydeligere i den politiske horisont.

Det er småt med fremskridt i forhandlingerne, som dog igen er bredt ud til flere partier. Emnet er stadig den økonomiske ramme.

Det ærgrer Christian Ibsen, direktør i tænketanken Concito.

"Det er simpelthen for uambitiøst, at det er den vej rundt. Det må handle om, hvad man gerne vil opnå. Så kan de bagefter diskutere, hvordan det kan gøres mest effektivt," siger han.

Det er vigtigt, at aftalen bliver bred politisk, men det er ikke så vigtigt, at den har det hele med.

Hans Henrik Lindboe
Partner, Ea Energianalyse

Den holdning ligger tæt op af, hvad Jens Joel (S) sagde for nylig. Ibsen roser Socialdemokratiet for den tilgang, men nævner i samme sætning, at de omvendt har begrænsninger på, hvor pengene efterfølgende kan findes. Råderumsmeldingen ødelægger debatten, mener Concito-direktøren.

"Socialdemokratiet har forvirret det hele med meldingen om, at de ikke vil bruge af råderummet. I stedet arbejder de med at finde pengene i det eksisterende system og ved afgiftsomlægninger. Det er kontraproduktivt, at det hele handler om råderum og afgiftsomlægninger – og ikke om, hvad vi gerne vil opnå," siger Cristian Ibsen.

Hvis vi kommer på den anden side af ferien, ryger vi ind i finanslovsforhandlingerne, som de facto bliver et valgoplæg. Det giver et helt andet scenarie, hvor der sandsynligvis ikke er interesse om at samles om noget.

Christian Ibsen
Direktør, Concito

Hellere lille og hurtig ...
Troels Ranis fra DI Energi så også gerne, at politikerne kom ud over at tale finansiering.

"Vi bør arbejde frem imod en energipolitik, der er finansieret over finansloven. Det opfordrer vi fortsat politikerne til. Men i den nuværende situation mangler der tydeligvis penge til at finansiere tiltagene i både regeringens og oppositionens planer, hvis der ikke trækkes på det økonomiske råderum," siger branchedirektøren.

Det står Folketingets to største partier som bekendt fast på. Ranis understreger vigtigheden af, at så mange partier som muligt er med i energiforligene.

0:000:00