Her er Energistyrelsens analyser af fremtidens energisystem

ENERGIOMSTILLING: Energistyrelsen præsenterede tirsdag en række analyser af det fremtidige energisystem og udfordringerne i udfasningen af fossile brændsler frem mod 2050. Her kan du få overblik over analyserne og aktørernes reaktioner.
Foto: Colourbox

Energistyrelsen lancerede tirsdag seks analyser af det fremtidige energisystem og de udfordringer, som det stilles over for med omstillingen frem mod 2050 fra fossile brændsler til vedvarende energi.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Analyserne er blevet til på baggrund af en beslutning af partierne bag energiaftalen fra marts 2012 og skal sikre vidensgrundlaget for en omkostningseffektiv omstilling.

De seks analyser udgøres af en energiscenarierapport og fem delanalyser, som henholdsvis omhandler elnettet, bioenergi, biogas, fjernvarmen og gasinfrastrukturen.

Et fossilfrit system
Energiscenarierapporten viser, at det er muligt at skabe et energisystem uden fossile brændsler. Samtidig fremgår det, at et fossilfrit system vil give en meromkostning på mellem 6 og 29 milliarder kroner i 2050.

Ifølge en pressemeddelelse får meromkostningen dog ikke klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til at tøve:

"Energiforliget er forudsætningen for, at rejsen bliver så billig som muligt. Hvis vi bremser nu, kan det blive dyrere," siger ministeren.

Derudover viser rapporten, at det i 2020 vil være nødvendigt at beslutte, om fremtidens energisystem skal udgøres af et brændselsbaseret biomassesystem eller et elbaseret vindkraftsystem. Begrundelsen er, at omstillingen vil tage tid at gennemføre.

Uenighed om forsyningssikkerhed
Analysen af elnettets funktionalitet belyser blandt andet forsyningssikkerheden og viser, at der over det næste årti ikke vil være brug for nye tiltag for at sikre forsyningen.

0:000:00