Her er forsyningssektorens corona-tiltag

COVID-19: Affald vil fortsat blive hentet, og el, varme og vand leveret, men frygten for coronavirussen får forsyningsbranchen til at aflyse konferencer, sende ansatte hjem og finde epidemiplaner frem fra skuffen.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Statsministeren beordrede onsdag aften Danmark til at lukke ned for at undgå, at coronavirussens hærgen rammer for hårdt.

Fakta
Corona-tiltag i forsyningssektoren

Generelt er meldingen fra forsyningssektoren, at man følger myndighedernes generelle anbefalinger. 

Det betyder i høj grad, at alle, som kan arbejde hjemme, gør det. Energiens Hus på Frederiksberg, Fjernvarmens Hus i Kolding, Danva i Skanderborg og Dansk Affaldsforening i København følger det alle i stor stil. 

Alle har de også aflyst arrangementer, konferencer og strategimøder minimum en måned frem, ligesom der nærmest ikke længere holdes fysiske møder, men kun skypemøder. 

Men hvordan håndteres den melding i de brancher, der sørger for, at danskerne har rent vand at drikke og vaske hænder i, varme hjem at opholde sig i, og som henter affaldet?

Alt sammen kritisk infrastruktur, der foregår lidt i det skjulte, men er afgørende for borgernes sundhed, miljø og generel forsyningssikkerhed.

Altinget giver et overblik.

Opgaven lige nu er hele tiden at være forberedt på næste skridt.

Jørgen S. Christensen
Forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi

Hos Dansk Energi fortæller forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen, at en række energiselskaber allerede for godt en uge siden fandt nødplaner frem fra skuffen og begyndte at implementere dem.

”Selskaberne har forskellige beredskabsplaner liggende klar; én af dem er til, hvis en pandemi rammer. Så der findes allerede nedskrevne planer for, hvad man skal gøre,” siger Jørgen S. Christensen.

Fokus på kontrolrumspersonale
Konkret går det ud på at sikre, at kontrolrumspersonalet undgår smitte, at antallet af ansatte i kontrolrummene holdes nede, så rutine vedligeholdelsesarbejde for eksempelvis udskydes, samtidig med at man forsøger at forøge personalet, for eksempel ved at tage kontakt til tidligere ansatte, der lige er gået på pension, og som kan træde til, så der altid er folk klar til at sikre energiforsyningerne.

Det betyder, at kontrolrumspersonalet på kraftværker flere steder i landet allerede ikke spiser frokost med det øvrige personale, men får sendt mad op i kontrolrummet, at personalet har deres egen udgang, og at alt sprittes af i kontrolrummet ved vagtskifte.

Hvis smitten eskalerer, er selskaberne forberedt på at kunne internere kontrolrumspersonalet på hotel, så de så vidt muligt bliver isoleret fra andre mennesker.

0:000:00