Her er Klimarådets anbefalinger på boligområdet

DOKUMENTATION: Klimarådet peger i ny rapport på energirenoveringer af boliger som en af de bedste måder at reducere udledningen af drivhusgasser. Renoveringer topper listen over billige, effektive tiltag.

Klimarådet påpeger i deres nye rapport, at der er stort potentiale forbundet ved energirenovering af bygninger for at sænke udledning af CO2-gasser.
Klimarådet påpeger i deres nye rapport, at der er stort potentiale forbundet ved energirenovering af bygninger for at sænke udledning af CO2-gasser.Foto: Erik Refner/Scanpix
Martin Lyngbæk Olsen

Klimarådet præsenterede tirsdag sin hovedrapport for 2017 med deres anbefalinger til omstilling i ikke-kvotesektoren frem mod 2030. 

I rapporten har Klimarådet prioriteret en pakke med 11 omstillingselementer, der kan bidrage til en omkostningseffektiv omstilling frem mod 2030.

Ét af de omstillingselementer, som Klimarådet fremhæver, er energirenovering af den eksisterende bygningsmasse. 

Stort potentiale

I rapporten fremgår det, at bygningers energiforbug i dag udgør cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Samtidig er 79 procent af det samlede nuværende bygningsareal opført før indførelsen af de første energikrav i bygningsreglementet i 1979. Det betyder altså, at en stor andel af danske bygninger derfor er opført med et mindre fokus på energieffektive tiltag.

Der er altså et potentiale forbundet med at gøre bygningerne mere energieffektive, da man derved kan reducere CO2-udledningerne. 

Klimarådet påpeger i deres analyse, at der i alt kan spares 1,4 millioner ton CO2e i den individuelle opvarmning og i den ikke-kvoteomfattede fjernvarme, hvilket er cirka 15 procent af basisfremskrivningens centrale skøn for reduktionsbehovet for at nå 2030-målet.

Energieffektiviseringer af bygninger giver altså samfundsøkonomisk gevinst, så længe renoveringer koster mindre end at producere den sparede energi. 

0:000:00