Her er partiernes reaktioner på regeringens udspil om infrastruktur

Regeringens støttepartier vil have mere fokus på grønne transportmuligheder som S-tog og cyklisme i infrastrukturplanen. Se partiernes reaktionerne her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Flere penge til cyklisme og kollektiv trafik og mindre fokus på motorveje.

Sådan lyder det fra flere af støttepartierne, efter regeringen torsdag præsenterede sit nye udspil for investeringer i infrastruktur frem til 2035. 

Med 106 milliarder kroner til nye projekter vil regeringen ellers – ifølge den selv – være CO2-neutral.

Venstre er glade for, at regeringen lægger op til at "genbruge" flere motorvejsprojekter, der også indgik i VLAK-regeringens aftale med Dansk Folkeparti fra før valget i 2019, som S-regeringen ellers havde droppet.

Regeringens tre støttepartier roser nogle elementer, men peger alle på, at aftalen skal bidrage mere til den grønne omstilling med yderligere investeringer i den kollektive transport og cyklisme.

Radikale: "Masser af hår i suppen, men jeg tror, at vi kan fiske dem ud"
Radikales klima- og transportordfører, Rasmus Helveg Petersen, mener, at regeringen har undladt "masser af lavthængende frugter" i deres udspil, som kunne gavne den grønne omstilling. Heriblandt udbygning af letbanerne i Odense og Aarhus og BRT-forbindelsen i Aalborg, som han vil lægge vægt på under forhandlingerne.

Der er dog flere elementer i udspillet, som Radikale er "meget interesseret i", udtaler Rasmus Helveg Petersen til TV2 News.

"For eksempel S-tog til Roskilde, modernisering af S-togsnettet i København. Så er der noget af det, som jeg gerne vil påvirke i en retning, så vi får mere grøn trafik. Der er masser af hår i suppen, men jeg tror, at vi kan fiske dem ud," siger han.

Enhedslisten: "Trækker tråde tilbage til den jyske motorvejsmafia"
Hos Enhedslisten peger transportordfører Rasmus Vestergaard Madsen på, at der er behov for at forhandle et udspil, som ikke booster mere biltrafik, men i stedet lave en visionær og fremtidssikret mobilitetsplan for Danmark, hvor klimaet er i højsædet, lyder det i en pressemeddelse.

0:000:00