Her står partierne inden energiforhandlingerne

OVERBLIK: Der er nu taget hul på energiforhandlingerne. Få et overblik over, hvor partierne står efter dagens sættemøde. 

Ambitionsniveau og finansiering.

Det var de to ting, der fyldte mest på mandagens sættemøde for det kommende energiforlig. Partierne har følt hinanden på tænderne, og banen er nu kridtet op til energiforhandlingerne. 

Altinget har taget temperaturen på, hvor partierne står efter sættemødet. Få her et overblik over, hvad partierne lagde vægt på, da de forlod Finansministeriet. 

Nicolai Wammen Nicolai Wammen, Socialdemokratiets politiske ordfører

”Vi skal have en mere ambitiøs profil, når det gælder miljø og klima og samtidig skabe masser af arbejdspladser. Vi er også bekymrede for, at regeringen vil bruge penge, der ellers skulle bruges på velfærd til at give skattelettelser. Det, synes vi, er en rigtig dårlig idé.”

"Vi skal være mere ambitiøse på vind og mere ambitiøse, når det gælder energieffektivisering."

Mikkel Dencker Mikkel Dencker, Dansk Folkepartis energiordfører

”Udspillet har et passende ambitionsniveau. Vi vil bare gerne hjælpe regeringen med at finde en løsning, der er så billig som mulig, så den bløde velfærd ikke skal konkurrere med den grønne omstilling.”

”Det er et krav fra os, at der ikke må bygges flere vindmøller på land, og vi vil gerne afvikle støtteordningen til solceller på land.”

Ida Auken Ida Auken, Radikales energiordfører

”Udspillet leverer ikke et tempo, hvor Danmark kan bevare sin grønne førerposition. For Radikale er det vigtigt at have en bred aftale, så for os handler det om at løfte den grønne overligger.”

Pia Olsen Dyhr Pia Olsen Dyhr, SF's formand og energiordfører

”Vi vil gerne investere i sol, havvind og landvind. Vi vil bare gerne have, at det sker i et hurtigere tempo, end regeringen lægger op til.”

Hverken Enhedslisten eller Alternativet gav interviews efter sættemødet, men skrev følgende om udspillet i en pressemeddelelse i sidste uge:

Pernille Skipper Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører

"Det er ikke så meget en energiplan, som det er en skattesænkning for de store el-forbrugere. Det vil øge elforbruget, mindske incitamentet til at lave energieffektiviseringer for virksomheder, og det vil give færre penge til den helt nødvendige udbygning af vedvarende energi."

Christian Poll Christian Poll, Alternativets energiordfører 

"Regeringen lægger op til at bygge én ekstra havvindmøllepark inden 2022. Det er alt for lidt. Der er i stedet brug for det, der svarer til en stor havvindmøllepark årligt frem til 2030, hvis vi skal sikre, at tempoet på den grønne omstilling er så højt, at det kan bremse klimakrisen. Hvilket vi selvfølgelig skal."

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Næste artikel Cañetes højre hånd om balancegangen med EU’s klimamål Cañetes højre hånd om balancegangen med EU’s klimamål
Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

INTERVIEW: Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har talt for at få mere politisk kontrol med fordelingen af forskningsmidlerne. Den skal skubbes i en grøn retning, mener hun og regeringen. Nu siger hun, at hun også vil følge mere med i, om pengene så kommer ud og gøre gavn for den grønne omstilling. Hvis ikke, skal der sadles om fra politisk side.