Her står partierne inden energiforhandlingerne

OVERBLIK: Der er nu taget hul på energiforhandlingerne. Få et overblik over, hvor partierne står efter dagens sættemøde. 

Ambitionsniveau og finansiering.

Det var de to ting, der fyldte mest på mandagens sættemøde for det kommende energiforlig. Partierne har følt hinanden på tænderne, og banen er nu kridtet op til energiforhandlingerne. 

Altinget har taget temperaturen på, hvor partierne står efter sættemødet. Få her et overblik over, hvad partierne lagde vægt på, da de forlod Finansministeriet. 

Nicolai Wammen Nicolai Wammen, Socialdemokratiets politiske ordfører

”Vi skal have en mere ambitiøs profil, når det gælder miljø og klima og samtidig skabe masser af arbejdspladser. Vi er også bekymrede for, at regeringen vil bruge penge, der ellers skulle bruges på velfærd til at give skattelettelser. Det, synes vi, er en rigtig dårlig idé.”

"Vi skal være mere ambitiøse på vind og mere ambitiøse, når det gælder energieffektivisering."

Mikkel Dencker Mikkel Dencker, Dansk Folkepartis energiordfører

”Udspillet har et passende ambitionsniveau. Vi vil bare gerne hjælpe regeringen med at finde en løsning, der er så billig som mulig, så den bløde velfærd ikke skal konkurrere med den grønne omstilling.”

”Det er et krav fra os, at der ikke må bygges flere vindmøller på land, og vi vil gerne afvikle støtteordningen til solceller på land.”

Ida Auken Ida Auken, Radikales energiordfører

”Udspillet leverer ikke et tempo, hvor Danmark kan bevare sin grønne førerposition. For Radikale er det vigtigt at have en bred aftale, så for os handler det om at løfte den grønne overligger.”

Pia Olsen Dyhr Pia Olsen Dyhr, SF's formand og energiordfører

”Vi vil gerne investere i sol, havvind og landvind. Vi vil bare gerne have, at det sker i et hurtigere tempo, end regeringen lægger op til.”

Hverken Enhedslisten eller Alternativet gav interviews efter sættemødet, men skrev følgende om udspillet i en pressemeddelelse i sidste uge:

Pernille Skipper Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører

"Det er ikke så meget en energiplan, som det er en skattesænkning for de store el-forbrugere. Det vil øge elforbruget, mindske incitamentet til at lave energieffektiviseringer for virksomheder, og det vil give færre penge til den helt nødvendige udbygning af vedvarende energi."

Christian Poll Christian Poll, Alternativets energiordfører 

"Regeringen lægger op til at bygge én ekstra havvindmøllepark inden 2022. Det er alt for lidt. Der er i stedet brug for det, der svarer til en stor havvindmøllepark årligt frem til 2030, hvis vi skal sikre, at tempoet på den grønne omstilling er så højt, at det kan bremse klimakrisen. Hvilket vi selvfølgelig skal."

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Næste artikel Cañetes højre hånd om balancegangen med EU’s klimamål Cañetes højre hånd om balancegangen med EU’s klimamål
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Energipolitik skal samtænkes med klima, miljø og sundhed

  Det er absurd at regeringen har delt forhandlingerne op.
  Oppositionen bør kræve at de afgørende forhandlinger omkring en klimaplan ikke skydes til engang efter sommerferien. Vores energipolitik har helt indlysende indflydelse på rigtig mange andre faktorer i samfundet.
  En sænkelse af elafgiften skal ikke bare skabe mere elforbrug men målrettes varmepumper og elbiler og gennem en co2 afgift sikres produceret primært fra sol og vind.
  En kraftig satsning på elbiler vil desuden spare samfundet for mia. til sundhedsudgifter.
  Udbygningen af biogas skal samtænkes med landbrugets klimabelastning.
  Hvor mange svin skal der produceres i Danmark og hvor meget landbrugsareal skal beslaglægges till energiafgrøder ?
  Det giver god mening at lave biogas for at reducerer methanudslippet, men hvorfor skal landbruget have så mange mia. i støtte til biogas uden selv at betale en del af regningen gennem en methan afgift ?
  Planens favorisering af fortsat stigende brug af afgiftsfri biomasse er ikke bæredygtig og det er samtidig med til at øge sundhedsudgifterne gennem den problematiske partikelforurening.
  Det er en kilde til fortsatte fejlinvesteringer i mia. klassen hvis denne nødvendige samtænkning ikke foretages.