Debat

Hjælp dem, der har et problem

DEBAT: Virksomheder, som på grund af PSO-tariffen er udsatte på konkurrenceevnen, skal hjælpes med målrettede tiltag. At diskutere energiaftalen for en bredere løsning vil blot skabe fordyrende usikkerhed, skriver Charlotte Søndergren.
Ifølge Charlotte Søndergren, afdelingschef i Dansk Energi, skal hjælpen til energiintensive virksomheder være målrettet netop dem.
Ifølge Charlotte Søndergren, afdelingschef i Dansk Energi, skal hjælpen til energiintensive virksomheder være målrettet netop dem.Foto: danskenergi.dk
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Søndergren
Afdelingschef i Dansk Energi

Nyheden om energiaftalen fra marts 2012 fik bred opbakning. Ikke bare fra 95 procent af Folketinget, men også fra landbruget, industrien og energisektoren. Aftalen giver stabile rammer for de massive investeringer, der skal ske som led i den grønne omstilling.

Samlet set er det vigtigt, at ambitionerne i energiforliget fastholdes, for der er ingen tvivl om, at stabile rammevilkår er afgørende for investeringerne på energiområdet. Usikkerhed er fordyrende for alle.

Målrettet tilgang
Men det er et faktum, at verden ikke har stået stille, siden aftalen blev indgået, og den gode nyhed er, at elprisen falder mere end forventet ved aftalens indgåelse.

Fakta
Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Det betyder dog også, at bidraget til vedvarende energi og forskning, PSO'en, stiger. Det rammer konkurrenceevnen hos virksomheder med et stort el- og energiforbrug. Derfor skal eventuelle politiske tiltag målrettes netop de virksomheder, som er udsatte på konkurrenceevnen. Det vil skabe den ønskede virkning.

En målrettet tilgang vil have større effekt end at køre en stor grønthøster henover PSO'en, hvilket kun vil skabe en marginal forskel for mange - i stedet for at gøre en mærkbar forskel for dem, der reelt er udfordrede.

Ifølge Dansk Energis tal udgør de energiintensive virksomheder omtrent otte procent af dansk erhvervslivs værdiskabelse. Det er dermed en afgrænset gruppe virksomheder, som vi skal tage hånd om med målrettede tiltag.

Charlotte Søndergren
Afdelingschef i Dansk Energi

Ifølge Dansk Energis tal udgør de energiintensive virksomheder omtrent otte procent af dansk erhvervslivs værdiskabelse. Det er dermed en afgrænset gruppe virksomheder, som vi skal tage hånd om med målrettede tiltag.

Målrettede tiltag giver mindre usikkerhed
Her er der forskellige håndtag, man kan stille på. I energiaftalen indgik der eksempelvis en ekstra pulje til, at energitunge virksomheder selv kunne koble sig på fjernvarmen, etablere vedvarende energianlæg eller energieffektivisere. Der vil være andre muligheder for andre målrettede tiltag, som kan fastholde konkurrenceevnen hos de udsatte virksomheder.

Hvilke tiltag, der er de helt rette, må afhænge af, hvor problemet helt præcist er - men vi har gjort det før, og det kan blive relevant igen.

Vi skal hjælpe dem, der har et problem med målrettede tiltag. Det har langt større effekt end en generel diskussion af energiaftalen. For det vil skabe usikkerhed, som i sidste ende gør moderniseringen af energisystemet dyrere for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Søndergren

Direktør for Forsyningsstrategi og Vind, Hofor
cand.polyt. (DTU 1994)

0:000:00