Høegh forventer 10.000 hektar energi-pil

GRØN VÆKST: Fødevareminister Henrik Høegh (V) regner med, at der vil blive dyrket energi-pil eller vedvarende græs på en femtedel af det kommende randzone-areal.
Anders Jerking
Fødevareminister Henrik Høegh (V) regner med, at der vil blive plantet energi-pil og vedvarende græs på 10.000 hektar ud af de kommende i alt 50.000 hektar randzoner, som skal etableres omkring vandløb og søer. Det oplyser han i et svar til Folketinget.

"FødevareErhverv har oplyst, at foreløbige skøn indikerer: At ca. 20 pct. af det kompensationsberettigede randzoneareal - svarende til 10.000 ha - vil blive dyrket med vedvarende græs eller flerårige energiafgrøder," hedder det i ministerens svar til Enhedslistens Per Clausen.

Flere af de grønne organisationer er utilfredse med, at landmænd får mulighed for at plante energi-pil i randzonerne. Organisationerne mener, at energi-pil skæmmer landskabet og forringer biodiversiteten.

I juni 2009 oplyste Fødevareministeriet, at man ikke regnede med, at der ville blive plantet meget pil i randzonerne:
"I forbindelse med Grøn Vækst forhandlingerne lavede Fødevareministeriet og Miljøministeriet et groft estimat, der endte på, at der bliver planet 3-4.000 ha pil i randzonerne," sagde en embedsmand dengang til Altinget.

I sit svar til Per Clausen oplyser Henrik Høegh endvidere, at FødevareErhverv er i gang med at fastlægge en kompensationsmodel for randzonerne. Modellen har to satser: En høj tilskudssats for de randzoner, som er sprøjte-, gødnings- og dyrkningsfrie og en lavere sats for de randzoner, hvor der dyrkes energi-afgrøder eller vedvarende græs.

 

0:000:00