Debat

Højrefløjen skaber usikkerhed om eksport-boom

DEBAT: Eksporten af de grønne energiteknologier eksploderer. Imens skaber højrefløjen usikkerhed om den danske energipolitik. Det gør det kun sværere og dyrere at tiltrække investorer, skriver Socialdemokraternes Jens Joel.

Foto: ft.dk
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Joel (S),
Klima- og energiordfører

De nyeste tal for dansk eksport af energiteknologi er netop kommet. I alt blev der sidst år eksporteret for 74,4 milliarder kroner. Og stigningerne viser tydeligt, at vi har fat i en grøn guldgrube. En branche i vækst, der har brug for opbakning. Ikke usikkerhed.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

For et års tid siden var jeg i Kina sammen med energiudvalget. Mange kinesere opfatter nok – med rette - Danmark som en lille ubetydelig plet langt væk, når det gælder det globale marked. Men så snart vi taler om energi, er det en anden historie. Kineserne er vilde med vores teknologier. For kineserne har en enorm stigning i deres energiforbrug, og derfor er der behov for energieffektivisering og grøn energiproduktion. Og på disse markeder er danskerne ikke ubetydelige. Her er vi faktisk iblandt de største og vigtigste aktører i verden.

Torsdag kom de nye tal for Danmarks eksport af energiteknologi. Tallene taler for sig selv: Den generelle eksport stiger jævnt med 0,6 procent, men eksporten af grønne energiteknologier eksploderer. 15,4 procent i forhold til året før. Danmarks fremsyn og investeringer i grønne løsninger afspejles på det globale marked. Kineserne er et godt eksempel, men i virkeligheden er det jo hele verden, der efterspørger vores varmepumper og vindmøller.

DF-politik koster
En så høj eksport kan kun opnås, fordi vi er iblandt de bedste i verden. Derfor er det mig en fortsat gåde, hvordan i alverden højrefløjen kan argumentere for, at vi hel villigt og vel planlagt skal skrue ned for vores ambitioner, droppe førerfeltet og lægge os på gennemsnittet, hvor energiteknologi er noget, man køber sig til, og ikke noget, man udvikler og producerer selv.

Hvis højrefløjen kræver flere beviser endnu, så skulle de tage at snakke med kineserne eller andre importører af dansk teknologi.

Jens Joel (S)
Klima- og energiordfører

Jeg måtte tage mig til hovedet, da min kollega fra Dansk Folkeparti, Mikkel Dencker, annoncerede, at hvis det står til DF, så skal vi skrue ned for den grønne omstilling. Det er jo almindelig kendt, at DF ikke mener, at vi behøver at gøre noget ved vores CO2-udslip. Den diskussion kan vi lade ligge for nu. Men at Dencker heller ikke anerkender, at det vil koste rigtig dyrt for Danmarks eksport, hvis vi skruer ned for vores know-how, det er mig helt uforståeligt.

Når vi investerer i cleantech, er det ikke kun for at mindske forurening og CO2-udslip, selvom det selvfølgelig også er en vigtig faktor. Men det er også fordi, det er en stor indtægtskilde for Danmark. Ligesom vi skaber gunstige rammevilkår for andre indbringende brancher, så skal vi også sikre, at energibranchen får de mest gunstige vilkår. Når investorer skal poste penge i ny teknologi, så er det essentielt, at de ved, at de rammer, der er udstukket politisk, også holder.

Bare spørg kineserne
Når Venstre igen og igen rasler med sablerne og skaber usikkerhed om den danske energipolitik, og dermed gør det langt sværere og dyrere at tiltrække investorer, så vil jeg endnu engang trække eksportstatistik frem og minde dem om, at en sund og grøn energipolitik også skaber eksport og arbejdspladser.

Danmark er frontløber inden for grønne løsninger, og det skyldes til dels politiske visioner og fremadsyn. Beviset for successen ligger i eksportstatistikken, og hvis højrefløjen kræver flere beviser endnu, så skulle de tage at snakke med kineserne eller andre importører af dansk teknologi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

0:000:00