Hvem er grønnest i landet her?

ANALYSE: På tærsklen til energiforhandlingerne kan hastigheden vise sig at blive afgørende. Også for, om det grønne kan forblive højt på dagsordenen frem mod valget.

Ved statsministerens spørgetime tirsdag gav Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen en forsmag på, hvordan en valgkamp i klimaets tegn kan lyde.
Ved statsministerens spørgetime tirsdag gav Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen en forsmag på, hvordan en valgkamp i klimaets tegn kan lyde.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Efter et par ugers kappestrid om deres grønne meritter tager partierne onsdag hul på de egentlige forhandlinger om kongerigets energipolitik fra 2020.

Med sig har de hver især ønsker og mere eller mindre gennemarbejdede udspil. Senest viste Socialdemokratiet med deres klima- og miljøudspil, at også de kan tale for sig.

Tirsdag sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved spørgetimen, at han håber på en bred aftale, der kan indgås inden sommerferien.

Det er han ikke ene om. I de forskellige kroge af energibranchen er der forskellige argumenter for, hvorfor en hurtig aftale er bydende nødvendig.

I fjernvarmesektoren lyder det, at værkerne skal have sikkerhed for, hvad fremtiden byder, når grundbeløbet falder bort ved årsskiftet. De kan glæde sig over, at netop det punkt tilsyneladende står øverst på dagsordenen.

Forhandlingerne starter således onsdag morgen i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, hvor emnet er modernisering af varmesektoren. Allerede samme aften er der møde i Finansministeriet, hvor de mere generelle forhandlinger kan sparkes i gang for alvor.

Forud er gået et sættemøde og en stribe individuelle møder hos energiminister Lars Chr. Lilleholt fra Venstre.

Uambitiøst eller godt købmandskab
Måske overraskende for nogen fik socialdemokraternes udspil ros med på vejen fra det store regeringsparti.

Sådan, S! Danmarks grønne førerposition er skabt ved et bredt politisk samarbejde. Dejligt, at @Spolitik er kommet i arbejdstøjet, og der er gode takter i deres nye udspil. Lad os sammen udvikle og udbygge Danmarks grønne førerposition!💚 #dkpol #dkgreen https://t.co/Tv0HzUZMDV

0:000:00