Hver 10. par har droppet skilsmissen efter refleksionsperiode, der snart kan være fortid

TÆNKEPAUSE: Et flertal i Folketinget ventes torsdag at vedtage et lovforslag, der afskaffer refleksionsperioden i skilsmissesager, som har fået 311 par til at ombestemme sig. Forkert at afskaffe tænkepausen, mener DF.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

311 par.

Når vi hører om konflikter, der vokser og trækker ud, og børn der kommer voldsomt i klemme, så bliver vi nødt til at reagere. For så er der nogle børn, der betaler en alt for høj pris.

Astrid Krag
Social- og Indenrigsminister, Socialdemokratiet

Så mange par med børn under 18 har efter den tre måneders refleksionsperiode, man som par skal igennem, når man søger om skilsmisse, brugt tænkepausen til at ombestemme sig. Enten ved at trække ansøgningen om skilsmisse tilbage eller ved ikke at genbekræfte anmodningen.

Fakta
Tal fra Familieretshuset: 
Familieretshuset har i perioden 1. april 2019 til 1. juni 2020 bevilget i alt 2865 direkte skilsmisser efter refleksionsperiode. I samme periode er 311 sager om direkte skilsmisser efter refleksionsperiode blevet henlagt, fordi parterne ikke har genbekræftet deres ansøgning om skilsmisse eller har trukket ansøgningen tilbage. 

Der er desuden i samme periode bevilget 151 skilsmisser efter separation med refleksionsperiode. Her er 20 sager blevet henlagt, fordi parterne ikke har genbekræftet eller har trukket deres ansøgning tilbage.

Kilde: Familieretshuset

Det viser tal som Altinget har fået fra Familieretshuset, der i foråret 2019 erstattede Statsforvaltningen.

De 311 par udgør lige under 10 procent af det samlede antal par, 3176, der har søgt om skilsmisse fra april sidste år og frem til 1. juni i år.

Tallene har før skabt stor politisk diskussion om, hvordan de skal opfattes. Og det er nu tilfældet igen.

Hos Dansk Folkeparti, der var med til at indføre refleksionsperioden under den daværende VLAK-regering, mener man, at tallene er et udtryk for, at den tre måneder lange tænkepause virker, og at det er forkert, at perioden afskaffes.

Sådan lyder analysen fra partiets socialordfører, Karina Adsbøl (DF).

”Det er positivt, at man tænker sig godt om, når der er børn involveret. Tallene viser, at flere har fortrudt og ikke vil skilles alligevel. Det viser, at der er behov for, at man som ægtepar sætter sig ned og tænker tingene igennem og får mulighed for grundig refleksion frem for, at man kan komme til at handle overilet, hvis man står i et stort skænderi," siger Karina Adsbøl.

Sådan ser social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), der vil afskaffe refleksionsperioden, ikke på sagen.

0:000:00