I et år har regeringen trukket beslutningen ud: Nu skal der forhandles om Nordsøoliens fremtid

FORHANDLINGER: Regeringen har udskudt beslutningen om 8. udbudsrunde i Nordsøen igen og igen, og nu er der kun et selskab tilbage, der stadig er interesseret. Ubegribeligt, hvis man ikke aflyser al ny oliejagt i Nordsøen, mener Greenpeace.

Regeringen har rejst debatten om en slutdato for det danske olieeventyr i Nordsøen. Men hvad mener regeringen selv? Det har klimaminister Dan Jørgensen (S) ikke givet noget bud på endnu.
Regeringen har rejst debatten om en slutdato for det danske olieeventyr i Nordsøen. Men hvad mener regeringen selv? Det har klimaminister Dan Jørgensen (S) ikke givet noget bud på endnu.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Regeringen indkalder partierne bag Nordsøaftalen til politiske drøftelser om de fremtidige vilkår for olie- og gasudvindingen i Nordsøen umiddelbart efter efterårsferien.

Det sker efter den største operatør i Nordsøen, Total, har meddelt regeringen, at de trækker deres ansøgning til den 8. udbudsrunde.

Regeringen skulle egentlig have truffet en beslutning om 8. udbudsrunde for et år siden, men har flere gange udskudt beslutningen, fordi man ville analysere nærmere, hvordan den fremtidige oliejagt kunne harmonere med klimamålet om at være klimaneutral i 2050.

Bagmændene til den analyse har god timing, for den er klar nu, oplyser regeringen.

Vi har forståelse for regeringens behov for at få belyst forskellige forhold inden en afgørelse af 8. udbudsrunde, men det har samtidig skabt uklarhed for industrien og haft indvirkning på investeringer og udvikling.

Martin Næsby
Direktør, Olie Gas Danmark

"Totals beslutning om at trække sig fra 8. udbudsrunde rejser betydelig tvivl om, hvorvidt 8. udbudsrunde vil kunne gennemføres. Derfor vil regeringen nu indkalde partierne til politiske drøftelser," skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Balance mellem job og klima
Regeringen vil i de kommende forhandlinger lægge vægt på at sikre de eksisterende arbejdspladser i Nordsøen og samtidig tage hensyn til Folketingets klimamål.

"Hvordan der kan skabes den bedste balance mellem disse to prioriteter, ser regeringen frem til at drøfte med partierne," skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Total er klar i mælet omkring, at det er den usikkerhed, regeringen har skabt omkring 8. udbudsrunde, der får selskabet til at trække sig.

Uklarhed koster
Ansøgningsfristen for 8. udbudsrunde var i februar 2019, og der var lagt op til en nærmest administrativ afgørelse, umiddelbart efter regeringen trådte til i sommeren 2019. Men noget af det første, regeringen gjorde, var at udskyde en afgørelse.

"Beslutningen om at trække ansøgningen fra udbudsrunden afspejler et behov for klarhed omkring store investeringer, som har indflydelse på vores langsigtede planlægning," udtaler Ole Hansen, der er ansvarlig for udvikling af Totals danske nordsøaktiviteter.

Også brancheforeningen Olie Gas Danmark peger på den manglede klarhed fra regeringen som et problem for selskaberne.

Foruden Total har også Lundin Oil og MOL Dania trukket deres ansøgninger tilbage, oplyser Energistyrelsen til Børsen.

Dermed er det kun London-baserede Ardent Oil, der er tilbage og stadig er interesseret i at søge efter olie og gas i den danske del af Nordsøen under ottende udbudsrunde.

"Vi har forståelse for Regeringens behov for at få belyst forskellige forhold inden en afgørelse af 8. udbudsrunde, men det har samtidig skabt uklarhed for industrien og haft indvirkning på investeringer og udvikling," siger adm. Direktør i Olie Gas Danmark Martin Næsby i en pressemeddelelse.

Kamp om Nordsøens fremtid
Han hæfter sig dog ved, at der nu kommer politiske forhandlinger, hvor regeringen ser ud til at have blik for de cirka 4.000 job, der anslås at være i den danske olieindustri.

"Vi har fortsat brug for olie og gas – og vi har brug for den danske olieindustri til at komme i mål med både kortsigtede reduktionsmål og på den lidt længere bane udvikling af CCS. Derfor skal vi hurtigst muligt have skabt klarhed," siger Martin Næsby.

Tilbage i juni anbefalede Klimarådet at aflyse 8. udbudsrunde, da det kun ville have begrænset økonomisk effekt på statens finanser og samtidig ville have en global klimaeffekt og styrke troværdigheden om Danmark som et klimaforegangsland.

Den anbefaling ønskede regeringen dog ikke umiddelbart at følge, og klimaminister Dan Jørgensen (S) var skuffet over, Klimarådets beregninger ikke viste en større klimaeffekt.

En no-brainer
Men nu bør klimaministeren med alt tydelighed kunne se skriften på væggen, mener Greenpeace.

"Total serverer med sit exit en kæmpe klimasejr på et sølvfad for regeringen, og det er ganske ubegribeligt, at man ikke på stedet nu aflyser al fremtidig oliejagt i Nordsøen," siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder hos Greenpeace, i en pressemeddelelse, hvor hun tilføjer:

"Der er hverken klimamæssige, økonomiske eller jobmæssige grunde til at holde liv i ny oliejagt i Nordsøen. Det er vitterligt en no-brainer, og vi forventer, forhandlingerne bliver ganske korte."

Foruden S-regeringen er Venstre, Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale og SF bag den seneste aftale om udvikling af Nordsøen fra 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Helene Hagel

Klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00