I politisk mesterlære som ministersekretær

INTERVIEW: Siden februar har Mikkel Vinter Henriksen været ministersekretær for energiministeren. Det har været en brat omvæltning, men har samtidigt givet en unik oplæring som mere universel embedsmand, fortæller han.

Mikkel Vinter Henriksen blev færdiguddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2014.
Mikkel Vinter Henriksen blev færdiguddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2014.Foto: Energi- Forsynings- og Klimaministeriet
Sine Riis Lund

De første to uger som ministersekretær var Mikkel Vinter Henriksen fuldstændig ovenpå.

Han gik hjem klokken fire og tænkte, at det da slet ikke var så slemt med det der arbejde som ministersekretær.

“Alle taler om, hvor hårdt det er, men jeg har fundet ud af, at det bare er noget, man siger for at booste sin karriere: Se mig, jeg har så travlt,” fortæller Mikkel Vinter Henriksen med et smørret grin om tankerne fra dengang.

Det skulle vise sig, at den nænsomme start kun skyldtes, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet havde lavet en indkøringsperiode for fuldmægtigen. I en kort overgang var de derfor tre ministersekretærer til at betjene ministeren Lars Christian Lilleholt (V).

Fakta
Blå bog: Mikkel Vinter Henriksen
Født 19. juni 1986 i Aarhus

Uddannelse
Cand.scient.pol., Københavns Universitet (2014)
Bachelor i Statskundskab, Aarhus Universitet (2012)

Karriere
Ministersekretær, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet (2017-)
Fuldmægtig i EU-kontoret, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet (2015-2017)
Fuldmægtig i Energikontoret, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet (2013-2015)
Studentermedhjælper, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet (2012-2013)
Praktikant, Danmarks Ambassade i Riyadh, Saudi Arabien (2012-2012)
Undervisningsassistent, Aarhus Universitet (2011-2012)
Studentermedhjælper, Region Midtjylland (2010-2011)

I min research fandt jeg ud af, at man får en vildt god embedsmandsuddannelse af at få den post. Man får en politisk forståelse og et horisontalt blik for, hvad der sker i ministeriet, som er svært at få på samme måde i et fagkontor.

Mikkel Vinter Henriksen
Assisterende ministersekretær for Lars Christian Lilleholt (V)

“Så stoppede hende, jeg skulle afløse, og så gik det jo bare amok,” siger Mikkel Vinter Henriksen med mere alvorlig mine.

Ingen Søren Pind-regler her
Han har nu været i stillingen i fem måneder. Altinget har sat ham stævne for at høre mere om jobbet som ministersekretær, og hvordan han oplever skiftet fra at være almindelig fuldmægtig.

Man tilsidesætter lidt sit eget liv, fordi du kører 100 procent efter ministerens kalender og behov. Det har jeg ikke været vant til før. Jeg var dog indstillet på det, så jeg føler bestemt ikke, jeg er blevet snydt, men det har været en kæmpe omvæltning af mit liv.

Mikkel Vinter Henriksen
Assisterende ministersekretær for Lars Christian Lilleholt (V)

“Det er drønspændende, men også en stor udfordring og en kæmpe stor arbejdsbelastning. Jeg bruger stort set alle mine vågne timer i en eller anden form for kontakt med ministeren eller med ministersekretærkolleger,” siger han.

Der skal altid være en ministersekretær på vagt, og ugens syv dage deler han den post lige over med den ledende ministersekretær Marie Stenberg Lund.

Her er der ingen Søren Pind-regler om, at man ikke må læse mails om søndagen. Og de dage, hvor han er på vagt, er det sjældent, at der ikke dukker noget op efter klokken 22 om aftenen.

Sagerne vælter ind
Mikkel Vinter Henriksen kom fra en stilling som fuldmægtig i ministeriets EU-kontor. Og han har skulle vænne sig til et ganske andet arbejdsflow. Som fuldmægtig kunne de samme sager snildt ligge på skrivebordet i et halvt eller helt år, mens han nu dagligt gennemgår de sager, som departementschefen skipper videre til ministeren. Nogle dage drejer det sig om mere end tyve sager.

Mikkel Vinter Henriksens job er at sikre, at formaterne i materialet er i orden. Men han skal også overordnet kunne svare på spørgsmål fra ministeren om indholdet.

“Det er en voldsom sagsmængde, man skal sætte sig ind i, og det har været ret overvældende, fordi man på et eller andet plan skal vide lidt om alle de sager, der kører op til ministeren.”

Storpolitik tæt på
Selv om Mikkel Vinter Henriksen grundlæggende er et meget struktureret menneske, finder han det også ret tilfredsstillende hver dag at kunne sætte flueben ved en masse løste opgaver.

“Der er rigtig mange frustrationer, men også rigtig mange små sejre, der kommer efter frustrationerne. Det er et helt andet spændingsniveau, og det har både været fedt og udfordrende,” siger han.

Som ministersekretær får han berøring med betændte storpolitiske sager som Nord Stream 2, den russiske gasledning, som eventuelt vil skulle løbe gennem dansk farvand.

“På statskundskabsstudiet har du siddet og læst om denne her slags cases, og her får du bare alt det, som du syntes var spændende, up-front.”

Mikkel Vinter Henriksen får desuden et unikt indblik i den politiske proces med forhandlinger, forligskredse og baglandets betydning for regeringens politik. Muligheden for en oplæring i det politiske spil på Christiansborg har da også været en stor motivation for at søge jobbet.

“I min research fandt jeg ud af, at man får en vildt god embedsmandsuddannelse af at få den post. Man får en politisk forståelse og et horisontalt blik for, hvad der sker i ministeriet, som er svært at få på samme måde i et fagkontor,” siger han.

Fremmer karrieren
Det er velkendt, at et job som ministersekretær kan hjælpe ens karriere på vej. Foruden den politiske forståelse kan man også få et ubetaleligt netværk til senere brug.

Ganske vist har en del af de nuværende departementschefer ikke været igennem præcis den embedsopdragelse, men det er dog tilfældet for de nuværende departementschefer i eksempelvis Statsministeriet, Finansministeriet og Udenrigsministeriet.

Som regel efterfølges et job som ministersekretær af et job som kontorchef.

En rullende arbejdsplads
For Mikkel Vinter Henriksen er en stor del af jobbet at følge i hælene på Lars Christian Lilleholt. Det uanset, om ministeren skal klippe snore til nye forsyningsselskaber, holde konferencetaler, på virksomhedsbesøg eller til samråd i Folketinget. Nogle uger er ministerbilen det tætteste på at være hans kontor.

Det er dog langt fra alt, der emmer af storpolitik eller minister-glans. Mikkel Vinter Henriksen bruger ganske meget tid på bare at få ministerens dage til at køre gnidningsfrit. Om det så er at få en chauffør på det rigtige tidspunkt eller få presset politiske forhandlinger ind på en dag, hvor blot få minutter ikke allerede er kalendersat.

“Det overrasker mig altid, at når man tror, at man har fuldstændig styr på den næste uge, så kommer der pludselig et samråd, der forpurrer hele puslespillet. Så skal man samle det hele igen. Og det sker bare hver dag.”

Den kære fritid
Da Mikkel Vinter Henriksen en dag fortalte sin mor, at han styrer kalenderen for ministeren, og hvor tidskrævende det var, så udbrød hun, at det da var en opgave, hun godt kunne klare, hvis han havde brug for hjælp. Så simpelt er det bare ikke.

“Jeg har da også altid tænkt, hvorfor ministersekretærer sidder og bruger al den tid på at styre ministerens kalender, men det er ret afgørende også at have styr på den politiske sagsgang, når man sidder med det.”

For Mikkel Vinter Henriksen er det tilsvarende blevet ganske vanskeligt at styre sin egen kalender. Han kommer mere eller mindre for sent til alle de aftaler, der ikke har noget med arbejdet at gøre.

Og det er for længst slut med at gå hjem klokken fire.

“Man tilsidesætter lidt sit eget liv, fordi du kører 100 procent efter ministerens kalender og behov. Det har jeg ikke været vant til før. Jeg var dog indstillet på det, så jeg føler bestemt ikke, jeg er blevet snydt, men det har været en kæmpe omvæltning af mit liv,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Vinter Henriksen

Chefkonsulent / teamleder, Energistyrelsen, fhv. ledende ministersekretær, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00