Ida Auken: Billig vindenergi er verdens største vindersag

DEBAT: Prisen på vindenergi i Kriegers Flak viser, at grøn energi er en klar vindersag - både økonomisk og for miljøet. Den kommende energiaftale skal derfor markere, at vindkraft er en vigtig del af fremtidens energiforsyning, skriver Ida Auken fra Radikale Venstre.

Af Ida Auken
MF og klimaordfører, Radikale Venstre

Mit yndlingstal i øjeblikket er 37,2 ører. Selvom det er et meget lille tal, kan det få folk til at tabe både næse og mund.

I april præsenterede jeg det for Senatet i Massachusetts, og senest brugte jeg det i en international paneldebat om fremtidens energisystemer.

Begge steder troede folk knap på mig, før jeg kunne vise det bud pr. kilowatt-time, Danmark har fået fra Vattenfall på Kriegers Flak.

Prisen er sensationel, og det får både politikere og investorer til at lytte en ekstra gang, når der bliver talt om vedvarende energi.

Argumentet om, at vedvarende energi er for dyrt, bliver svagere og svagere. Investeringer i kul har vist sig at være dårlige investeringer de senere år. Og det virker klogt af Mærsk at sælge sin olieforretning fra nu. I det lange løb er det naturligvis billigere at høste sol og vind end at trække ressourcer op af undergrunden.

Tiltro til grøn energi
Den lave pris på havvind og især landvind er dog stadig lidt en dansk hemmelighed.

Vi kan gøre mere for at skabe danske arbejdspladser ved at få politikere og energiplanlæggere andre steder til at se den store revolution, der er sket i priserne. Det ville være fremragende, hvis regeringen ville komme ind i den kamp.

Man er mest overbevisende, hvis man tror på sin egen sag. Derfor har vi brug for en energiaftale, der viser, at vi i Danmark tror på, at vindkraft er en vigtig del af fremtidens energiforsyning.

Vi skal have flere vindmøller op i Danmark både til havs og på land. Vi skal sikre, at efterspørgslen på grøn elektricitet stiger, ikke mindst til varme og transport, hvor det kan erstatte sort energi. Og så skal vi vælge et støttesystem, der sikrer mest vind for pengene.

Fastpris-udbud er vejen frem
Et fastpris-udbud er den rigtige vej at gå.

Det er meget billigere for staten at bære risikoen for, at elprisen bliver lavere de kommende år, end for investorerne, der betaler dyrt for at prissikre sig. Risikoen for at elprisen dykker voldsomt er meget lille i en tid, hvor vi øger efterspørgslen på elektricitet og laver nye forbindelser til udlandet.

Ifølge Energistyrelsens egne prisfremskrivninger vil en lav fastpris betyde, at nye vindmøller kun behøver støtte i en kort årrække, da elprisen vil komme over fastprisen og helt fjerne behovet for støtte.

Dermed kan vi få mere vind i systemerne og få det billigere, hvis vi vælger fastprismodellen. Det magiske tal 37,2 ører fik vi netop, fordi vi valgte en udbudsmodel med fastpris på havvind. Lad os gentage succesen med vind på land.

Vind skaber arbejdspladser, er godt for klimaet og gør os mere uafhængige af olie og gas fra Mellemøsten. Regeringen sidder med verdens største vindersag. Nu mangler den bare at vise verden i ord og handling, at den selv forstår det.

Forrige artikel Hans Jørgen Koch: Norden må samarbejde om en grøn fremtid - eller se sig slået af udlandet Hans Jørgen Koch: Norden må samarbejde om en grøn fremtid - eller se sig slået af udlandet Næste artikel Enhedslisten: Afgifter skal fremme omstillingen til vedvarende energi Enhedslisten: Afgifter skal fremme omstillingen til vedvarende energi