Ida Auken: Djævelen i det grønne

DEBAT: Eftersom Konservative ikke har prioriteret at få et af de grønne ministerier, bliver det næppe disse sager, der kommer først på regeringens agenda, beklager Radikales tidligere miljøminister Ida Auken. 

Af Ida Auken
MF, Radikale. Miljø-, landbrugs- og erhvervsordfører

Regeringens klima- og miljøpolitik har det seneste år mindet meget om den måned, vi er i lige nu: november. Der er intet nyt grønt spiret frem, og meget af det, der hidtil har blomstret og vokset i Danmark, er visnet i regeringsperioden.

'Grøn realisme' har regeringen selv kaldt deres tilgang, mens de fleste andre har tænkt, at der nærmere var tale om grøn middelmådighed. På den baggrund er der grund til at glæde sig over de nye grønne mål i regeringsgrundlaget, som Konservative har fået med. Både på klimaområdet – hvor vi ser konturerne af en ny energiaftale med nye mål om vedvarende energi – og på naturområdet, hvor det grønne Danmarkskort fastholdes, og der lægges op til at sætte mål for naturen. Vi har virkelig manglet et grønt parti i regeringen. Der har ingen stemme været, der forsvarede naturen eller grønne interesser. Og det har man kunnet se på den førte politik.

Men djævelen ligger som bekendt i detaljen. For det første kan man med rette være bekymret for, at målene aldrig kommer længere end regeringsgrundlaget. Som de fleste tidligere ministre ved, så er kampen ikke overstået, når noget står i regeringsgrundlaget – her begynder den først. Og eftersom Konservative ikke har prioriteret at få et af de grønne ministerier, bliver det næppe disse sager, der kommer først på regeringens agenda. Det kræver en minister, der hele tiden presser på.

For det andet er målene ved nærmere eftersyn ikke ret ambitiøse. Norge vil være uafhængige af fossile brændsler i 2030. Danmark vil først være det i 2050. Det mål gør os ikke til et foregangsland. Ligesom et mål, om at 50 procent af energien skal være grøn i 2030, formentlig kan nås uden de store anstrengelser, eftersom den teknologiske udvikling vil levere store dele af dette.

I regeringsgrundlaget finder vi til gengæld ikke svar på alle de svære spørgsmål: Hvad skal der ske med transportsektoren? Hvordan får vi den over på el og fornyer synet på mobilitet ud fra de mange nye teknologier, der kommer? Hvad med landbruget? Hvordan gør vi vores landbrug førende i at benytte klimavenlige teknologier? Hvad med affaldssektoren? Hvordan får vi ressourcerne ud af affaldet og skabt en cirkulær økonomi?

Der bliver i den grad brug for en visionær grøn opposition til at bide regeringen i haserne og til at udvikle visionerne. Man bliver ikke nummer et af at lægge sig bag de andre og vente på, at de går foran. Det har Venstre-regeringen gjort indtil nu. Derfor har vi også set Danmark dratte ned af de internationale ranglister på bare et år. Det er dumt at skrue ned for ambitionerne – ikke mindst på et tidspunkt, hvor resten af verden beslutter at gå i vores retning. Det kan komme til at koste Danmark både arbejdspladser og vækst. Det retter Konservatives grønne forbedringer desværre ikke op på.

Forrige artikel Frie Energiselskaber: Sparemidler finansierer foreningskontingenter Frie Energiselskaber: Sparemidler finansierer foreningskontingenter Næste artikel Dansk Energi: Hvorfor skal det tage fire år at vedtage en lov? Dansk Energi: Hvorfor skal det tage fire år at vedtage en lov?
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Vil de Radikale som visionær opposition lukke døren for nye olielicenser ?

  En visionær grøn omstilling af energisektoren skal både udbygge vedvarende energi og lukke ned for udvinding af langt størstedelen af de nuværende oliefelter hvis FN´s klimamål skal indfries. Hidtil er det ikke lykkedes mig at få et svar fra de radikales energiordfører om i vil være med til at lukke døren for nye licenser, måske den stålsatte Ida Auken kan give et svar ?

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Sure Ida Auken

  Nu leder Ida Auken igen bare efter "et hår i suppen" og er naturligvis sur over at det ikke er hende der er minister.
  Men i betragtning af hvor ubetydelige Danmarks såkaldte "miljøproblemer" er, er det glædeligt at regeringen måske har nedprioriteret det bare lidt på udgiftsagendaen.
  Udfasningen af fossilt brændstof sker jo løbende, naturen plastres stadig til med nye overflødige vindmøller på statsstøtten, husejere efterisolerer så husene snart er sundhedsfarlige og elbilerne breder sig så statskassen mangler skattepenge.
  Så der føres Radikal politik i kilometervis, uanset hvad regeringen hedder.
  Og så er det hele jo egentligt ganske overflødigt, da hele CO2-hysteriet bygger på noget uvidenskabeligt sludder fra dengang vi ikke vidste bedre.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · GRØNJAKKERNE

  BLÅ BLOK MANIPULERER MED VÆLGERNE !!!!!

  DEN NUVÆRENE REGERING ER EN STOR " STEMMEFISKERFIRKANT "

  DET OP TIL S. OG METTE F. HVOR LÆNGE DE VIL LIGGE PÅ KNÆ FOR DE BLÅS SNÆVERSYNETHED !!!!!!!

  DANMARKS FREMTID LIGGER I GRØN BLOKS HÆNDER !!!!!!

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Hvem i alverden er nu Grrøn Blok ??????

  Hvem i alverden er nu "Grøn Blok" ??
  Hvis der dermed menes oppositionen er det en fejl, for de har aldrig evnet andet, end at opkræve stadig nye skatter og afgifter som de så sendte videre til den storkapital der lukrerer på økonomisk ikke-bæredygtige energiteknologier. Og det er bare Sovjet om igen, planøkonomi der ligesom i Sovjet ender med kollaps.
  Og det hele er ganske overflødigt: Det menneskelige aftryk på naturen i form af øget CO2 er så mikroskopis,k at det er uden betydning. Langt hovedparten af CO2-stigningen skyldes den naturlige temperaturstigning vi måler som følge af ophøret af den sidste "Lille Istid" der geologisk sluttede omkring år 1900. Og det kan ikke alverdens politikere ændre på.

  Beviset er, at Iltindholdet i atmosfæren, der ved forbrænding og almen kemi, skal følge CO2-stigningen nøjagtigt bare nedad, ikke gør det, men kun er faldet en helt ubetydelighed i industrialiseret tid. Og det fald er så velfærdssamfundets aftryk på naturen, og stadig helt ubetydeligt i det store regnskab.

  Den viden havde man ikke gjort sig klart da CO2-fortalerne begyndte deres hetz, og nu hænger vi på hele FN-systemets pengekarrusel hvor enhver forsker Følger Pengene.
  CO2-hysteriet er den største politiske katastrofe siden 1. Verdenskrig.

 • Anmeld

  Per Delphin

  Grøn, grønnere, grønnest

  I VLAKs regeringsgrundlag står bl.a., at regeringen vil iværksætte en forundersøgelse af en ny midtjysk motorvej på strækningen Hobro-Give og en VVM-undersøgelse af strækningen Give-Hobro. Det Konservative Folkeparti havde næppe været meddelagtig i regeringsgrundlagets ord om motorvejen, hvis det ikke gik ind for anlæg af den. Hvor "grønt" er det lige? Er over 150 km motorvej godt for landskaber, miljø, natur og mennesker? Eller må de grønne idealer skrottes i tilfældet en motorvej - den helligste af alle hellige køer? Og hvor står Radikale Venstre? Rækker partiets grønne idealer langt nok til, at det ikke kan gå ind for anlæg en midtjysk motorvej? Jeg frygter, at svaret er nej.

 • Anmeld

  Per Delphin

  Rettelse

  I mit indlæg ovenfor kom jeg for skade at skrive: "... og en VVM-undersøgelse af strækningen Give-Hobro. Der skulle selvfølgelig have stået: "Give-Haderslev".

Jeppe Kofod: Polen skal til lokkes til klimahandling

Jeppe Kofod: Polen skal til lokkes til klimahandling

INTERVIEW: Selv om Danmark vil gå langt for at undgå et Brexit uden en aftale, er der grænser for, hvor fleksible EU skal være. Det mener udenrigsminister Jeppe Kofod, som også giver sit bud på, hvordan Polen skal overbevises til at tilslutte sig EU’s 2050-klimamål.